Banalul ciulin are surprinzatoare calitati terapeutice, recunoscute, de altfel, din cele mai vechi timpuri.
Faimosul medic Avicenna recomanda maracinele ca pe un excelent hemostatic si anestezic, iar vracii Evului Mediu il intrebuintau ca leac pentru bolile sistemului nervos si ale celui digestiv.
Ciulinul (Carduus nutans), denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul magarului, ghimpan, maracine, este o planta erbacee bienala din familia Asteraceae, care poate atinge pana la 1 m inaltime. Tulpina este ramificata si spinoasa, radacina este pivotanta, frunzele sunt si ele spinoase, florile au culoarea rosu purpuriu, sunt globuloase si au terminatii ascutite, iar fructele achene sunt umflate (seminte cu gust amarui), bogate in ulei: 41-44%.
Planta este foarte raspandita in locuri necultivate, pe campuri si pasuni uscate, pe marginea drumurilor, in zona deluroasa si in cea subalpina. Infloreste incepand din iunie si pana in august. La noi, ciulinii cresc in zona de stepa — subetajul padurilor de gorun, pe pajisti ruderalizate.
Componentii principali sunt flavonoide, aminoacizi (L-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acid d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina), antocianozide, pigmenti clorofilieni, saponozide, uleiuri volatile, silimarina, acid fumaric, polihidroxifenil-cromon.
In scopuri medicinale, se intrebuinteaza partea aeriana a plantei, recoltata in perioada infloririi si cand semintele ajung la maturitate. Modalitatile de folosire sunt sub forma de tinctura de ciulin, decoct, infuzie, pulbere de seminte macinate de ciulin.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Armurariul, cunoscut si sub denumirea de ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de maracine si cel mai utilizat in medicina traditionala. Se folosea in amestec cu coaja de nuca, radacini de patlagina si rostopasca, la bai pentru intarirea copiilor si pentru pofta de mancare.
Ciulinul este util in tratarea unor afectiuni ale: ficatului (hepatita, insuficienta hepatica, ciroze, intoxicatii cronice ale ficatului), ale bilei (litiaza biliara, dischinezie biliara), ale aparatului digestiv (digestie dificila, constipatie), in dereglari
ponderale, afectiuni ale splinei, astenie, hipertensiune arteriala, hemoroizi, varice, intoxicatie alcoolica, psoriazis, stari de epuizare fizica si nervoasa, deficiente imunitare, hipercolesterolemie, convalescente, migrene.Semintele ciulinului contin substante cu o extraordinara actiune benefica asupra ficatului. Studii facute in Germania, Statele Unite, Italia si Austria au aratat ca este, in prezent, unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice, aflate in explozie in ultimul deceniu.
Frunzele de ciulin au un puternic efect antioxidant, ajutand la scaderea nivelului de colesterol din sange.
Complexul de flavonoide din compozitia ciulinului stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor si blocheaza acumularea de toxine in ficat. Scade rezistenta la insulina a celulelor, inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si al prostatei, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, fiind folosit ca puternic detoxifiant.
Laptele
Ciulinul este util si bolnavilor de diabet tip 2 datorita proprietatii sale de a creste rezistenta celulelor la insulin.
El stimuleaza productia de lapte la femeile care alapteaza si imbunatateste calitatea acestuia. Este folosit ca adjuvant in combaterea oboselii corzilor vocale, in degeraturi, alergii, angina pectorala.
Uleiul de maracine este ideal pentru pierderea in greutate.
Infuzia de frunze si flori de ciulin anuleaza efectele secundare ale medicamentelor luate in exces si nu are contraindicatii.
Sursa: www.doctorulzilei.ro