Ne-am obisnuit sa punem toamna muraturi fel si fel, dar bunatatile naturii de sezon pot fi pastrate si daca le punem la congelator.
Exista cateva secrete de la Chef Nicolai Tand. Nu sunt greu de pus in practica si va ofera garantia ca legumele sau fructele pe care le veti scoate la iarna din congelator vor fi la fel de bune si gustoase. Plus, ca isi vor pastra vitaminele, prospetimea si gustul autentic.
Asadar, trebuie sa stiti ca atat fructele, cat si legumele contin o enzima care ramane activa si dupa ce au fost culese si care ajuta la coacerea lor.
1. Dupa ce le-ati cules/cumparat nu le tineti mult pana le pregatiti de congelare.
2. Spalati-le bine cu apa rece si opariti-le inainte de a le ambala pentru congelare. Este suficient sa le tineti in apa clocotita cateva minute.
3. Scurgeti apa din ele.
4. Puneti-le in pungi sau caserole. Lasati un spatiu deoarece prin inghetare isi vor mari volumul.
5. Pentru fructe, este la fel de important sa le alegeti pe cele foarte bine coapte, sanatoase si proaspat culese.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Legume pe care ar fi bine sa le congelam:
• Fasolea verde
• Rosii
• Ardei
• Gogosari
• Dovlecei
• Dovleac pentru placinta
• Vinete
• Mazare
• Conopida
• Broccoli
• Varza
• Porumb
• Praz
• Ciuperci
Fructe delicioase care pot fi pastrate la congelator:
• Visine
• Cirese
• Caise
• Piersici
• Fructe de padure: zmeura, mure, afine, catina, merisoare
Trebuie sa retineti ca atat fructele, cat si legumele pe care le congelati nu trebuie tinute mai mult de un an inghetate. Cel mai bine este sa le puneti cand le este sezonul si sa le consumati toamna, iarna sau cel tarziu cand reapar. Avantajul cand le puneti voi in casa este ca stiti ce produse ati ales, cat sunt de proaspete, sanatoase, de unde sunt culese, daca sunt din productia proprie sau daca sunt din productia autohtona si, mai ales, stiti ce anume ati pus in ele si cum le-ati pregatit.
Sursa: www.elacraciun.ro