Ar fi perfect daca ai putea sa bei cata bere vrei si sa nu lase nicio urma in organismul tau. Doar ca nu se intampla asa.
Consumul regulat de alcool dauneaza grav sanatatii. Trecem peste toate bolile groaznice pe care ar putea sa le provoace si hai sa ne oprim la excesul ponderal.
Calculul este relativ simplu. O sticla de bere (500 ml) furnizeaza in jur de 150-200 kcal. Sa zicem ca bei in fiecare zi cate doua beri, deci iti aduci in organism cate 300-400 kcal zilnic. Asta inseamna ca saptamanal ai un excedent de 2100-2800 kcal.
Trebuie retinut faptul ca prezenta alcoolului in organism limiteaza metabolizarea grasimii ca substrat energetic.
Energia provenind din bere este considerata “goala” (calorii goale), in sensul ca produsul respectiv nu ne aduce mare lucru din punct de vedere nutritional, doar energie si atat.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Este oare adevarat ca berea iti face burta mare? E vorba de asa-zisa “beer belly” (burta bautorului de bere).
Studiile au aratat ca nu exista o corelatie directa intre consumul de bere si aparitia obezitatii abdominale (de exemplu, Bobak M, Skodova Z, Marmot M.
Beer and obesity: a cross-sectional study. Eur J Clin Nutr 2003;57:1250–3.) Asadar, bautorii de bere nu prezinta o predispozitie mai mare pentru aparitia obezitatii abdominale, nici raportat la cei care nu consuma alcool, nici la consumatorii de vin sau alte bauturi alcoolice.Berea (in exces) ingrasa pur si simplu, iar cei care au predispozitie pentru obezitate centrala, o vor dezvolta indiferent de sursa din care vine excedentul de energie.
Obezitatea centrala (sau abdominala, sau viscerala) se refera la acumularea de grasime in cavitatea peritoneala, intre organele interne (si nu trebuie confundata cu grasimea subcutanata, care se afla intre piele si peretele muscular). Aceasta acumulare de grasime este extrem de periculoasa pentru sanatate, crescand seminificativ riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, rezistentei la insulina si a diabetului zaharat tip 2, precum si predispozitiei catre diferite forme de cancer.
Cum o dai jos?
Grasimea depusa in zona abdomenului este foarte incapatanata si vei avea nevoie de vointa si perseverenta ca sa scapi de ea.
Alergatul, mersul, inotul, mersul pe bicicleta – poti face orice atata timp cat te tii de aceste exercitii pana cand transpiri. Incearca sa faci sport de 5 ori pe saptamana cate 30 de minute pe zi.
Sursa: www.doctorulzilei.ro