Sezonul gratarelor este in toi, dar in acelasi timp trebuie sa respectam cateva sfaturi elementare cu privire la modul de a gati carnea in conditii de siguranta.
Un sfat al specialistilor, referitor la carnea de pui, se refera la faptul ca aceasta nu trebuie spalata inainte de a fi pusa pe gratar.
Cercetatorii de la Food Standards Agency arata ca, inainte de a gati puiul, aproximativ jumatate dintre noi spala carnea- de multe ori pentru ca mamele noastre ne-au obisnuit asa, sau pentru ca noi credem ca vom scapa de "germeni". Dar conform FSA, spalarea puiului crud poate duce la intoxicatii alimentare cauzate de bacteria Campylobacter, datorita picaturilor de apa contaminata care ar putea raspandi microbii pe suprafetele de lucru, haine si ustensilele de gatit.
Campylobacter este cea mai frecventa cauza de intoxicatii alimentare, conform celor 280.000 de cazuri anuale- mai mult decat Salmonella, E. coli si Listeria puse impreuna. "Exista o asemenea problema la fiecare doua sau trei minute", explica profesorul Sarah O'Brien, de la Universitatea din Liverpool,
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Institutul de infectie si de Sanatate Globala.
Virusul ajunge la om prin alimentele negatite, dar, de asemenea, prin diferite practici, cum ar fi spalarea puiului crud. Campylobacter poate da nastere unei boli chinuitoare, care poate provoca dureri de nedescris, inflamatie si chiar sange in scaun.
Nu este nevoie de multi microbi Campylobacter pentru a se provoca infectia, spune Prof O'Brien: este nevoie de 100 de organisme, comparativ cu 10.000
necesare la infectarea cu salmonella. Riscul cel mai mare apare la persoanele in varsta si la persoanele care iau medicamente antiacide, care elimina acidul ce protejeaza stomacul de o posibila infectie. Infectia cu Campylobacter poate avea efecte pe termen lung, putand dezvolta si alte boli.Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro