Toate femeile isi doresc ca dupa nastere, corpul lor sa redevina cel pe care il stiau inainte de sarcina, intr-un timp cat mai scurt.
Fiindca nasterea nu este o masina a timpului care sa iti aduca instantaneu inapoi corpul de dinainte de a ramane insarcinata, trebuie sa stii ca desi vei pierde parte din kilogramele acumulate in sarcina, burtica va ramane inca acolo pentru o perioada de timp. Si aceasta pentru ca este nevoie de aproximativ sase saptamani pentru ca uterul sa se retraga complet, iar organele interne care au fost impinse de uter in perioada sarcinii, sa revina la locul lor si sa isi reia functiile.
Iata de ce, dupa ce ai nascut, burtica ta va arata asemenea unui balon dezumflat, fiind aproape la fel de mare ca si cu o zi inainte de a naste, insa moale si usor lasata. De asemenea, trebuie sa stii ca si dupa aceasta perioada de sase saptamani este posibil sa ai burtica, chiar daca inainte de sarcina aveai un abdomen plat si foarte bine tonifiat.
Este important ca inainte de a incepe orice exercitiu fizic, sa ai in vedere cateva aspecte.
Exercitiile sa fie efectuate abia dupa o perioada de sase saptamani de la nastere. In afara faptului ca vei avea nevoie de o perioada de acomodare cu noul statut de mamica, este nevoie ca organismul tau sa fie pregatit sa faca efort fizic. De ce sase saptamani? De-a lungul perioadei de sarcina, uterul isi mareste dimensiunea de aproximativ 25 de ori fata de cea pe care o are in mod normal, pentru a face loc bebelusului sa creasca.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cresterea in dimensiune a uterului presupune ca alte organe interne sa fie impinse (deplasate) de la locul lor.
Astfel, perioada in care uterul se micsoreaza si organele interne isi recapata locul (ficatul, splina, diafragma, stomacul, intestinul subtire si cel gros, vezica urinara) este de aproximativ sase saptamani.
Asadar, deoarece burtica nu se retrage imediat dupa nastere, pastreaza hainele de graviduta pentru inca o perioada de timp.Desigur, vei intalni mamici care au revenit la acest abdomen plat la doar cateva saptamani de la nastere. Este adevarat, exista si astfel de situatii, insa sunt mai rare. Mare parte a mamicilor reusesc sa scape de burtica in cateva luni-pana la un an, avand o alimentatie corecta si efectuand exercitii specifice.
Specialistii afirma faptul ca o refacere completa a organismului are loc la un an sau chiar mai mult, tinand cont de faptul ca sarcina si nasterea sunt doua procese care isi pun amprenta asupra mamei.
Inainte de a incepe exercitiile fizice dupa nastere este indicat sa ceri sfatul si acceptul medicului cu care ai nascut. Exista insa si o serie de exercitii pe care le poti face inainte de trecerea celor sase saptamani.
Sunt indicate exercitiile Kegel (cunoscute deja tuturor pentru rolul extrem de important pe care il au in tonifierea muschilor planseului pelvian, necesitand un efort fizic extrem de mic, usurinta in executie si fara riscuri.
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro