Iata de ce reapare uneori cancerul ! Tipuri de cancer cu cel mai mare risc de recurenta!

Iata de ce reapare uneori cancerul ! Tipuri de cancer cu cel mai mare risc de recurenta!
Iata de ce reapare uneori cancerul ! Tipuri de cancer cu cel mai mare risc de recurenta!

Toate persoanele care au supravietuit cancerului se tem ca boala se poate intoarce.

In cazuri rare, aceasta boala urata revine chiar si dupa ce pacientul a fost declarat vindecat. Acum cercetatorii au si o explicatie pentru care cancerul reapare chiar si dupa cateva zeci ce ani.

Dovezile genetice arata ca celulele canceroase intra in hibernare pentru a evita efectele tratamentului si se trezesc dupa cativa ani.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra sustin ca descoperirile lor ar putea ajuta la gasirea unor moduri prin care pot fi eradicate celulele canceroase in stare latenta.

Un astfel de tratament poate scadea riscul ca boala sa revina. Cercetatorii au folosit in studiu o mostra de sange de la un pacient cu o forma rara de leucemie, boala care a reaparut dupa 22 de ani de remisie.

“Am stiut dintotdeauna ca in cazuri rare, leucemia poate reveni cand pare a fi vindecata, insa nu stiam ca celulele canceroase pot ramane in stare latenta in organism, o lunga perioada de timp”, a spus Profesorul Mel Greaves, coordonatorul studiului

Celulele stem au fluctutii, devenind uneori latente si se inmultesc foarte repede,

si se pare ca celulel canceroase au imprumutat acest ”truc” pentru a pacali chimioterapia.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

In viitor va putea fi posibil sa se accelereze cresterea celulelor canceroase latente pentru a putea fi gasite si distruse, iar riscul recidivei va fi scazut.

Cercetatorii au identificat o mutatie specifica a ADN-ului in care doua gene numite BCR si ABL1 fuzioneaza in celule canceroase.

Cercetarea sugereaza ca celulele care declanseaza recurenta supreavietuiesc deoarece se dezvolta mai incet decat alte celulele canceroase, rezistand astfel chimioterapiei care ataca celulele care se dezvolta rapid.

Care sunt formele de cancer cu cel mai mare risc de reaparitie?

Probabilitatea unei recidive depinde, in primul rand, de tipul de cancer primar si de stagiul in care acesta este depistat. Locul in care apare cancerul secundar precum si momentul de reaparitie pot fi aproximate tinand cont de biologia cancerului primar, de istoricul pacientului si de tiparele de recurenta generale.

Una dintre problemele cu care se confrunta tara noastra este depistarea tarzie a cancerului. Lipsa educatiei sanitare si a conceptului de preventie in randul populatiei are drept consecinta, printre altele, descoperirea cancerului in faze avansate.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cancerele

cu incidenta frecventa in Romania sunt: la femei – cancerul de san, cancerul digestiv, pulmonar, genital, iar la barbati – cancerul pulmonar si digestiv. Riscul de a recurenta tine de progresia bolii. Totusi, cancerele cu risc crescut de reaparitie sunt cancerele digestive (cancerul de pancreas, cancerul hepatic – hepatocarcinoame, cancerul cailor biliare, cancerul gastric, cancerul de colon, de rect).

Spre exemplu, in cazul cancerului mamar, chiar daca este descoperit in stadiu incipient si tratat corect, nu putem vorbi de vindecare.

In functie de caz, medicul analizeaza parametrii tumorii, conditiile bolii, starea pacientului si, in functie de acestea calculeaza riscul de recurenta. Riscul cel mai scazut este de 20% in cinci ani. Intre 20% si 50% vorbim de risc mediu iar peste 50% e risc mare.

Dr. Georgeta Vremes explica faptul ca exista si tipuri de cancer pentru care riscul unei reaparitii este foarte scazut. “Sunt intr-adevar, cateva exceptii, tipuri de cancer cu 100% sanse de vindecare: cancerul de testicul, boala trofoblastica etc.”

Nu exista o modalitate sigura de a calcula probabilitatea reaparitiei unui cancer si, desi pacientilor li se recomanda o dieta adecvata combinata cu exercitii fizice si controale regulate, respectarea conditiilor nu este o asigurare ca problema a disparut in intregime.

Starea de spirit a pacientului si modurile de abordare si de adaptare psihologica nu par sa influenteze nici ele aparitia unui cancer secundar, sustine un studiu publicat de British Medical Journal.  Raspunsurile la intrebarea ce trece prin mintea oricarui pacient oncologic pot veni doar pe cale stiintifica.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies