Un studiu realizat pe un esantion de 5,7 milioane de copii din cinci tari a ajuns la concluzia ca riscul aparitiei autismului este mai mare daca tatii au peste 50 de ani, daca mamele au peste 40 de ani, precum si atunci cand mama este adolescenta sau in situatia in care diferenta de varsta dintre parinti este foarte mare, scrie miercuri ziarul spaniol ‘ABC’.
Publicat in revista ‘Molecular Psychiatry’, studiul analizeaza situatia din Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia si Australia si este unicat intrucat a generat cea mai mare baza de date din lume referitoare la factorii care pot contribui la aparitia acestor tulburari.
In acest fel, ‘relatia dintre varsta parintilor si autism a putut fi examinata cu o rezolutie mult mai mare, ca si cum s-ar fi facut la microscop’, a subliniat Michael Rosanoff, director de cercetare stiintifica in domeniul sanatatii publice din cadrul organizatiei ‘Autism Speaks’.
Rod al unei colaborari internationale, studiul face parte dintr-un proiect care vizeaza alcatuirea unui Registru Epidemiologic referitor la Autism (iCARE), care sa ajute la determinarea factorilor care predispun sau protejeaza contra autismului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cei 5.766.794 de copii din esantionul analizat s-au nascut intre 1985 si 2004, iar cercetatorii au urmarit modul in care s-au dezvoltat acestia pana in anul 2009.
Rezultatele obtinute au aratat ca incidenta autismului a fost cu 66% mai mare la copiii nascuti din tati cu varsta de peste 50 de ani, si cu 28% mai mare cand tatii aveau peste 40 de ani, prin comparatie cu copiii cu tati cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.
Si varsta avansata a femeilor la ora procrearii este un factor de risc din acest punct de vedere: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decat cele mai tinere de a naste un copil cu autism.
Totodata, si varsta prea frageda poate avea urmari nedorite: copiii nascuti de mame adolescente au un risc cu 18% mai mare de a fi autisti decat cei ale caror mame au peste 20 de ani.Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro