Iata in ce mod ne afecteaza structura ADN-ului semnele adanci ale depresiei

Iata in ce mod ne afecteaza structura ADN-ului semnele adanci ale depresiei
Iata in ce mod ne afecteaza structura ADN-ului semnele adanci ale depresiei

Depresia schimba oamenii in profunzime, insa, mai grav, cercetatorii au descoperit ca exista consecinte destul de puternice si asupra structurii ADN.

Un nou studiu arata ca oamenii diagnosticati cu depresie au mai mult ADN mitocondrial si telomeri mai scurti decat oamenii sanatosi, potrivit publicatiei Science News.

De ce au mitocondriile si telomerii un rol vital

Mitocondriile sunt organite celulare complexe, care produc energie pentru celule. Se pare ca acestea devin ineficiente in conditii de stres. Telomerul reprezinta o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar a majoritatii organismelor eucariote si a unor procariote.

Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin unirea neomoloaga a capetelor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

De asemenea, datorita prezentei telomerilor, pierderea informatiei genetice in timpul procesului de replicare este minima. Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului.

Odata cu diminuarea importanta a telomerilor, cromozomul isi pierde stabilitatea si apar numeroase rearanjari cromozomice determinand moartea celulara.

Schimbarile in structura ADN sunt reversibile

Experimentele facute pe soareci arata ca stresul cauzeaza schimbari in structura ADN. La o luna dupa ce oamenii de stiinta au incetat sa supuna cobaii la conditii de stres, mitocondriile si telomerii acestora au revenit la normal. Prin urmare, vestea buna e ca schimbarile moleculare sunt reversibile.

De asemenea, cercetatorii au studiat probe ADN luate de la mai mult de 11,000 de oameni pentru a examina daca supunerea la stres in trecut este responsabila pentru schimbarile moleculare sesizate la oamenii depresivi. Depresia a fost asociata cu schimbarile in structura ADN, se pare ca supunerea la conditii de stres normale nu are consecinte la fel de grave.

De exemplu, persoanele care au suferit abuzuri sexuale in copilarie, dar nu erau depresive, nu au inregistrat schimbari majore in AND comparativ cu altele care nu au fost abuzate, dar sufereau de depresive.


Sursa: www.dcnews.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies