Iata in ce mod ne afecteaza structura ADN-ului semnele adanci ale depresiei

Iata in ce mod ne afecteaza structura ADN-ului semnele adanci ale depresiei

Depresia schimba oamenii in profunzime, insa, mai grav, cercetatorii au descoperit ca exista consecinte destul de puternice si asupra structurii ADN.

Un nou studiu arata ca oamenii diagnosticati cu depresie au mai mult ADN mitocondrial si telomeri mai scurti decat oamenii sanatosi, potrivit publicatiei Science News.

De ce au mitocondriile si telomerii un rol vital

Mitocondriile sunt organite celulare complexe, care produc energie pentru celule. Se pare ca acestea devin ineficiente in conditii de stres. Telomerul reprezinta o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar a majoritatii organismelor eucariote si a unor procariote. Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin unirea neomoloaga a capetelor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

De asemenea, datorita prezentei telomerilor, pierderea informatiei genetice in timpul procesului de replicare este minima. Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului.

Odata cu diminuarea importanta a telomerilor, cromozomul isi pierde stabilitatea si apar numeroase rearanjari cromozomice determinand moartea celulara.

Schimbarile in structura ADN sunt reversibile

Experimentele facute pe soareci arata ca stresul cauzeaza schimbari in structura ADN. La o luna dupa ce oamenii de stiinta au incetat sa supuna cobaii la conditii de stres, mitocondriile si telomerii acestora au revenit la normal. Prin urmare, vestea buna e ca schimbarile moleculare sunt reversibile.

De asemenea, cercetatorii au studiat probe ADN luate de la mai mult de 11,000 de oameni pentru a examina daca supunerea la stres in trecut este responsabila pentru schimbarile moleculare sesizate la oamenii depresivi. Depresia a fost asociata cu schimbarile in structura ADN, se pare ca supunerea la conditii de stres normale nu are consecinte la fel de grave.

De exemplu, persoanele care au suferit abuzuri sexuale in copilarie, dar nu erau depresive, nu au inregistrat schimbari majore in AND comparativ cu altele care nu au fost abuzate, dar sufereau de depresive.


Sursa: www.dcnews.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere