Antioxidantii au rolul de a combate efectele negative ale radicalilor liberi si asigura o buna functionare a celulelor din organism. Descopera care sunt cei mai importanti pentru ingrijirea pielii.
Vitamina C – este un antioxidant cu rol important in functionarea corecta a sistemuluui imunitar si stimularea capacitatii de regenerare a organismului. In plus, aceasta are un rol esential in producerea colagenului din piele. Doza zilnica recomandata difera in functie de sex: pentru barbati de 90mg, iar pentru femei 75mg. Cele mai importante surse de vitamina C sunt delicioasele citrice, papaia, kiwi, pepenele verde, broccoli si cocazele negre.
Vitamina E – un antioxidant veritabil, aceasta vitamina stopeaza procesul de imbatranire, ajuta la hidratarea pielii, reduce aparitia cicatricilor si a arsurilor si intareste sanatatea ochilor. Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicaturi, amortirea bratelor sau picioarelor si incetinirea vindecarii ranilor. Vitamina E poate fi asimilata din alimente precum uleiul de germeni de grau, seminte de floarea soarelui si de mustar, alune, nuci, galbenus si unt.
Beta-carotenul- are efect antiimbatranire, protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete si ajuta la prevenirea numeroaselor boli cauzate de inaintarea in varsta. In plus, acest antioxidant are un rol deosebit in prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi si „dizolvarea” substantelor canceroase provenite din mediul extern. Alimente bogate in beta-caroten sunt: caise, sparanghel, broccoli, morcovi, varza chinezeasca, arpagic, papadie, grepfrut, condimente- pudra de ardei iute, oregano, boia de ardei, patrunjel, napi, ketchup, mazare, cartofi dulci, dovleac si prune.
Resveratrol – acest antioxidant are o actiune extrem de puternica, fiind de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decat Vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C. Pe langa faptul ca imbunatateste circulatia sangvina, resveratrolul mentine elasticitatea pielii si amelioreaza simptomele cauzate de alergii. Se gaseste preponderent in strugurii rosii, afine, mure, vin si must.
Acidul lipoic- este un acid gras care se gaseste in mod natural in fiecare celula a corpului ce ajuta la convertirea glucozei in energie si neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi. Spre deosebire de alti antioxidanti, acidul lipoic actioneaza in profunzime atat in apa, cat si in grasime, astfel ca este asimilat cu mai multa usurinta de organism. Acidul lipoic se gaseste in spanac, broccoli, mazare, drojdia de bere, varza de Bruxelles si carnea rosie.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro