Într-o lume digitală, în care rețelele de socializare fac parte din viața de zi cu zi, nu este atipic să legi o prietenie cu cineva din altă țară.
În unele cazuri, prietenia devine destul de puternică încât plănuiți să vă vizitați, pentru a vă cunoaște și în viața reală. Acest lucru aduce cu sine un schimb cultural de care vrei să vă bucurați amândoi.
Află din acest articol câteva idei de cadouri tradiționale românești pe care i le poți oferi musafirului tău în dar pentru a simți cu adevărat cultura locală.
O sticlă de băutură românească
România nu duce lipsă de varietate în rândul băuturilor alcoolice tradiționale. De la afinată, pălincă, vișinată, țuică sau caisată, aceste băuturi sunt specifice României sau Europei de Est.
Vișinata și caisata sunt produse tradiționale românești, care sigur vor lăsa o impresie puternică pentru orice persoană care vine din afară și le gustă pentru prima dată. Pe Nitelashop.ro găsești caisată și vișinată, dacă vrei să le faci prietenilor tăi străini o surpriză pe care o vor ține minte.
O ie
Ia este, de departe, cel mai cunoscut element al costumului național românesc. Variante similare, cu modele asemănătoare, pot fi găsite în țările din jurul nostru, precum și în Norvegia sau Elveția. Totuși, între ele există diferențe notabile, după cum există diferențe între o ie din Bucovina și una din Muntenia.
Spre exemplu, o ie de Suceava se remarcă prin culorile sale sobre, dar naturale, precum negrul, cafeniul, brunul și verdele închis. În schimb, în zone precum Argeșul și Vâlcea, compoziția este mai mult monocromă, axată pe vișiniu și roșu închis, negrul fiind mai rar utilizat.
De câțiva ani, pe piață poți să găsești variante ale iei ușor modernizate. Așadar, poți alege între modelele tipice, tradiționale și celea modernizate, în funcție de gusturile pe care le are persoana căreia vrei să-i faci cadoul.
Un album cu fotografii de interes turistic
Acest tip de cărți au adesea dimensiuni mai mari și includ atât text, cât și fotografii pe fiecare pagină. Poartă numele acesta deoarece adesea pot fi expuse pe mese, datorită impactului vizual pe care îl au - desigur, pot sta la fel de bine și într-o bibliotecă, vor atrage atenția oricum.
În funcție de interesele persoanei care te vizitează, poți să alegi cărți tematice (istoria României, fauna, personalități) sau generale, care includ mai multe informații, despre variate subiecte legate de România, ce includ detalii despre obiceiuri populare, artă sau tipuri de muzică.
Avantajul acestor cărți este că adesea sunt produse în limba engleză, iar, dacă persoana respectivă încearcă să învețe limba română, poți alege o variantă cu text bilingv. Așadar, persoana va putea observa portul popular, moda de-a lungul anilor, peisaje naționale etc, chiar și dacă nu înțelege neapărat textul.
Un ou încondeiat
Deși această metodă de a decora ouăle de Paște ne este familiară, obiceiul încondeierii este o tradiție care se regăsește doar în Europa Centrală și de Est, în țări precum a noastră, dar și în Ucraina, Polonia, Ungaria, Lituania sau Croația. La origini, acesta este un obicei slav.
În acest caz, în cazul în care vizitatorul tău nu vine din una dintre aceste țări, ci din Europa de Vest sau de Sud, ori de pe alt continent, o astfel de surpriză, cu siguranță, îl va impresiona prin detaliu și frumusețe. Poți găsi variante pictate pe ouă din lemn, dacă vrei să te asiguri că micul cadou va supraviețui cu bine călătoriei de întoarcere.
Lisa de cadouri tradiționale românești este surprinzător de mare. Ține cont de faptul că, deși ești obișnuit cu astfel de lucruri, pentru cineva din afară, cultura locală poate fi foarte interesantă, fiind pentru prima dată când interacționează cu astfel de lucruri.