Se apropie Paștele. Însă știați ce garnituri să preparați lângă bunătățile de pe masă?
Aflați din rândurile următoare care sunt doar câteva dintre ideile de garnituri pe care le puteți prepara pentru masa festivă de Paște.
Legume prăjite la cuptor cu glazură de arțar
Ingrediente
- 1 kilogram de morcovi, tăiați și tăiați în sferturi pe lungime
- 1 kg păstârnac, tăiat și curățat, apoi tăiat în sulițe lungi
- 1 kilogram de sparanghel, capetele dure tăiate
- 8 felii de bacon tăiat gros
- Sare si piper
- 1/4 cană sirop de arțar
- 1 lingura oțet de mere
- 1/4 linguriță chimen măcinat
- 1/4 linguriță de ghimbir măcinat
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare
- Adăugați folie sau hârtie de copt pe o foaie de copt cu ramă și preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiați toate legumele și tăiați păstârnacul și morcovii în bucăți lungi, de dimensiuni comparabile cu sparanghelul.
- Separați legumele în mănunchiuri, punând câte trei sulițe de sparanghel, morcov și păstârnac în fiecare. Adăugați o bucată de slănină la fiecare pachet și așezați-le pe tava de copt.
- Se prăjește timp de douăzeci de minute în cuptor. În acest timp, amestecați ingredientele glazurii. După douăzeci de minute, turnați glazura peste legume și puneți-le din nou la cuptor pentru încă cinci minute.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: 10 idei pentru un coș de Paște mai sănătos
Cartofi dulci crocanți prăjiți cu rozmarin
Ingrediente
- 3 linguri de unt, topit
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/4 linguriță de rozmarin uscat zdrobit
- 4 cartofi dulci medii, decojiți si tăiați felii subțiri
- 1 şalotă, decojită şi tăiată felii subţiri
- Sare si piper negru proaspăt, după gust
Mod de preparare
- Încălziți cuptorul la 200 °C.
- Într-un castron mic, amestecați uleiul, rozmarinul zdrobit și untul topit. Adăugați două linguri de amestec de unt și ulei în fundul unui vas de copt de două litri. Aranjați feliile de cartofi într-o farfurie în poziție verticală. Pune o fâșie de eșalotă între fiecare felie de cartof. Uscați partea de sus cu amestecul de unt și ulei rămas.
- După ce ați acoperit vasul cu folie, prăjiți cartofii timp de o oră, acoperiți-i până când sunt fragezi. Dacă feliile de cartofi sunt mai groase decât arată, poate fi nevoie de mai mult timp de gătire. Creșteți temperatura cuptorului la 220 °C. Îndepărtați folia și continuați să prăjiți încă zece până la cincisprezece minute sau până când cartofii devin rumeni.
Cartofi gratinați
Ingrediente
- ¼ cană unt
- 1 lingură de usturoi tocat
- ½ cană ceapă galbenă tocată mărunt
- ¼ cană făină
- 2 căni de lapte
- ¾ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru
- ⅛ linguriță de nucșoară
- 2 kilograme de cartofi, curățați și tăiați în felii groase
- 1 cană brânză mărunțită
- 1 cană de brânză cheddar mărunțită
- 2 lingurițe de arpagic tocat
Mod de preparare
- Preîncălziți cuptorul, punând grătarul în centru, la 200 °C.
- Faceți crema într-o tigaie mare la foc mediu-mic. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le timp de două minute până când devin parfumate. Pune făina, amestecă și fierbe timp de două minute. Gătiți laptele la foc mediu timp de două până la trei minute. Opriți focul și adăugați sarea, piperul și nucșoara. Adăugați brânzeturile: Adăugați o jumătate de cană de brânză cheddar, apoi amestecați-le bine.
- Asamblarea tăvii: Ungeți marginile și fundul unei tăvi pătrate. Așezați jumătate din cartofi într-o farfurie în rânduri. Adăugați jumătate din sosul de brânză la cartofi. Adăugați o jumătate de cană de cheddar. Adăugați sosul de brânză peste cartofii rămași și acoperiți cu brânza rămasă.
- Coaceți: Îndepărtați folia și puneți-o pe o tavă de copt. Pune-l la cuptor timp de treizeci de minute. Pentru douăzeci până la douăzeci de minute, scoateți folia și continuați să coaceți până când cartofii sunt fragezi și brânza este rumenită și clocotită.
- Pentru a servi: 10–15 minute înainte de servire, puneți caserola la răcit pe un grătar. Arpagicul trebuie amestecat cu cartofii.
Morcovi prăjiți cu parmezan
Ingrediente
- 10 morcovi curați, tăiați în jumătate sau sferturi
- 2 linguri de unt topit
- 2 linguri de usturoi tocat
- 4 linguri de parmezan
- 1 linguriță pătrunjel tocat
Mod de preparare
- Preîncălziți cuptorul la o temperatură de 200 de grade Celsius. Combină usturoiul și untul topit. Puteți pune morcovii pe hârtie de copt pe o tavă. Folosiți amestecul de unt și usturoi pentru a stropi. Se coace în cuptor pentru douăzeci de minute sau până când furculița se înmoaie complet.
- După caz, rotiți morcovii în tigaie. Puteți acoperi cu brânză și continuați să prăjiți încă zece minute sau până când morcovii ajung la temperatura dorită. Puteți acoperi cu pătrunjel și servi imediat.
Sparanghel sotat
Ingrediente
- 2 linguri de unt
- ¼ cană eșalotă tocată
- 1 grămadă de sulițe subțiri de sparanghel, cu capetele tăiate, tăiate în bucăți pe diagonală
- Sare
- Piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță miere
Mod de preparare
- Toarnă untul într-o cratiță medie la foc mediu-mic. Adăugați șalota și gătiți-o timp de patru până la cinci minute sau până când devine moale și transparentă.
- După ce simțiți, adăugați sparanghelul, o jumătate de linguriță de sare și piper negru proaspăt măcinat. Continuați să gătiți la foc mediu-mic, amestecând des pentru a vă asigura că eșalota nu se arde sau până când devine crocantă. Adăugați mierea și mazărea. Gătiți încă un minut până când se încălzește mazărea. După ce simțiți gustul, adăugați mai multă sare și piper și serviți.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.