Descoperă câteva idei sănătoase pentru pachețelul copilului. Află cum poți să îi implici pe cei mic în procesul de pregătire al mesei.
O mare provocare pentru părinți o constituie pregătirea pachețelului pentru școală al copiilor. Mulți dintre ei sunt mofturoși, iar părinților le este greu să le ofere o gustare sănătoasă pentru școală, care să fie în același timp pe placul lor. Acest lucru nu este însă imposibil, iar dacă le formăm încă de mici un comportament sănătos și dacă ne punem puțin creativitatea în acțiune, atunci cei mici cu siguranță că vor aprecia pachețelul pentru școală și îl vor savura cu mare plăcere.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Diana Voican, medic pediatru specialist în nutriție pediatrică, a vorbit despre cum putem să le formăm copiilor un comportament alimentar sănătos și a oferit câteva idei de gustări sănătoase pentru școală.
Idei de pachet pentru școală
Potrivit specialistului în domeniu, atunci când ne apucăm de pachețelul copilului pentru școală, trebuie să avem în vedere că el este în creștere și are nevoie atât de proteine, cât și de carbohidrați, lactate și vegetale.
„ Ideal este să facem niște sandviciuri sănătoase, nutritive și să îi implicăm și pe copii în prepararea sandviciurilor. Important este să avem în frigider doar ceea ce vrem să mănânce și toată familia să fie un exemplu pentru cel mic și să mănânce sănătos. Un pachet sănătos trebuie să aibă de toate”, a spus specialistul în domeniu.
Astfel, putem să folosim o lipie de pâine sau o felie de pâine mai subțire pe care să o ungem cu unt sau cu cremă de brânză.
„ Copiii au voie să mănânce și unt, chiar dacă este considerată o grăsime nesănătoasă, dar este bună pentru sistemul nervos. Copiii trebuie să aibă calciu în alimentație, lapte, produse lactate foarte multe, chiar două-trei porții .”, a spus specialistul în domeniu.
Pentru a le asigura necesarul de proteine, peste lipia unsă putem să adăugăm fie o felie de șuncă slabă de pui sau de curcan, poate chiar un piept de pui sau de curcan la grătar și chiar un pește gătit bine.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ Proteina este cea care formează masa musculară, este baza sistemului muscular .”, a spus specialistul în domeniu.
Pentru un plus de vitamine, putem să adăugăm 2-3 frunze de salată verde, frunze de rucola, baby spanac sau valeriană și în plus, putem să punem și 3-4 roșii cherry și un castravete.
Astfel, am alcătuit un pachețel sănătos și gustos pentru cei mici.
Gustări sănătoase pentru școală
Citește și: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice
Atunci când vine vorba de gustare sau de desert lucrurile se mai complică puțin, deoarece zahărul este un aliment nociv pentru cei mici. Specialistul în domeniu a oferit câteva alternative sănătoase de gustare pentru copii.
Astfel, putem să folosim curmale uscate fără sâmburi, puțină miere și chiar o banană pe care le pisăm frumos și le facem ca niște bobițe dulci pe care cel mic cu siguranță că le va aprecia.
„Banana este un fruct care este ideal pentru îndulcirea deserturilor pentru copii. Este un fruct sănătos, bogat în nutrienți, deci ideală pentru deserturilor copiilor.”, a spus specialistul în domeniu.
Mâncare pentru copii mofturoși
Citește și: Știai ca dieta copilului tău ii influențează performanta școlară?
Dacă vorbim despre un copil mofturos, care preferă să își cumpere produse de patiserie sau alte mâncăruri nesănătoase în locul pachețelului, există mai multe variante prin intermediul cărora putem să îl convingem să mănânce sănătos.
Astfel, specialistul în domeniu le recomandă părinților să îi implice și pe cei mici în procesul de pregătire al pachețelului. Mai mult decât atât, pentru a implementa un comportament alimentar asupra copilului este esențial ca și părinții să mănânce sănătos.
„ Dacă se implică și ei și dacă sunt obișnuiți cu ceea ce li se dă de mâncare, mănâncă și acasă acele alimente, nu va fi nicio problemă. Ei trebuie să știe că ce e acolo e sănătos și că trebuie să mănânce .”, a spus specialistul în domeniu.
Un alt truc îl constituie modul în care aranjăm mâncarea. Cu cât pachețelul este mai aspectuos, cu atât va fi mai îndrăgit de cel mic, iar pentru asta există diferite forme pentru a tăia pâinea sau pentru a pune compoziția, astfel încât cel mic să fie atras de aspectul și de gustul mâncării.