Tratamentele cu antidepresive in timpul sarcinii ar putea fi asociate cu un risc crescut de dezvoltare a sindromului deficitului de atentie la copii (ADHD) dupa nastere, sugereaza un studiu.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau sindromul deficitului de atentie insotit de hiperactivitate se manifesta prin dificultati de concentrare si de indeplinire a unor sarcini complexe, scrie MEDIAFAX.
Tulburarea afecteaza intre 3% si 5% dintre copiii de varsta scolara din Franta, potrivit mai multor studii, si este caracterizata frecvent prin dificultatea de a sta linistiti, a-si astepta randul si printr-un comportament
In studiul publicat in revista Molecular Psychiatry (parte a grupului Nature), expertii de la Massachusetts General Hospital spun ca "se observa un risc persistent de aparitie a ADHD dupa expunerea la antidepresive, mai ales in primul trimestru" al sarcinii.
Acest studiu statistic a fost realizat pe baza datelor oferite de un sistem de ingrijire a sanatatii din nord-estul Statelor Unite ale Americii, pe 2.243
Scopul initial era de a stabili daca exista o legatura intre tratamentul cu antidepresive in timpul sarcinii si un risc crescut de autism la copii, dupa cum au sugerat anterior alte studii.
Referitor la aceasta intrebare, cercetatorii au estimat ca, in cele din urma, legatura este "nesemnificativa", odata luat in calcul un alt factor cu potential agravant pentru autismul la copii: starea depresiva a mamei.
Pe de alta parte, expertii au descoperit ca asocierea dintre antidepresivele luate de mama in timpul sarcinii si riscul de ADHD al copilului este "semnificativa".
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro