Este putin cunoscut faptul ca alimentele pot interactiona cu medicamentele si, de cele mai multe ori, în detrimentul actiunii terapeutice medicamentoase.
Potrivit acesteia, alcoolul este o substanta care interactioneaza practic cu toate medicamentele, în special cu medicatia antidepresiva si cu antibioticele.
De asemenea, actiunea medicamentelor anticoagulante poate fi influentata de consumul excesiv de spanac, broccoli, legume cu frunze verzi care contin vitamina K, care favorizeaza coagularea sângelui.
'Excesul de fibre alimentare poate afecta absorbtia medicamentelor analgezice (calmante ale durerii- acetaminofen) si a medicatiei cardiace (digoxina). Usturoiul are actiune anti-hipertensiva si asociat (în exces) cu medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate conduce la hipotensiune severa', sustine nutritionistul.
Lygia Alexandrescu arata ca brânza fermentata (cu mucegai, parmezan), bauturile alcoolice interactioneaza cu medicatia antidepresiva, principala reactie fiind simtita la nivelul tensiunii arteriale.
Sucul de grapefruit sau fructul consumat ca atare interactioneaza cu medicatia anti-colesteroleminanta, contraceptiva si antialergica. Laptele si sucul de portocale pot interactiona cu efectul terapeutic al antibioticelor. Bauturile cofeinizate pot altera actiunea medicatiei antiasmatice datorita excitabilitatii excesive la care se poate ajunge', precizeaza Alexandrescu.
Citeste mai multe aici.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro