Îmbătrânirea prematură a pielii. Cum să previi și să tratezi semnele premature ale înaintării în vârstă!

Îmbătrânirea prematură a pielii

Pielea poate să imbatraneasca și prematur. Însă știați ce puteți face în acest sens?

Aflați din rândurile următoare cum ne afectează, mai exact, factorii externi, dar și interni, pielea. În plus, descoperiți și care este rolul colagenului în acest sens și nu numai atât! 

 

Cum ne afectează factorii externi, dar și interni, pielea  

Bineînțeles că există nenumărați factori, atât externi, cât și interni, care ne pot afecta pielea. Printre aceștia se află și cei de mediu, soarele, poluarea, dar și stresul, obiceiurile neasanatoare de alimentare, fumatul, consumul de alcool și nu numai. 

“Anumiți factori de mediu, printre care și soarele, pe lângă poluare, stres, chiar obiceiuri alimentare nesănătoase sau fumatul și consumul de alcool, influențează evident într-un sens negativ felul în care pielea noastră arată. Totalitatea acestor factori a fost reunită sub denumirea de expozom, adică lucrul la care noi suntem expuși de-a lungul vieții și care ne influențează practic în fiecare zi, inclusiv factori interni de tip hormonal și care, în final, au un rezultat asupra felului în care pielea arată, pentru că determină apariția unor modificări la nivelul pielii, fenomene inflamatorii, apariția petelor, de exemplu apariția vaselor vizibile și poate cel mai important, este apariția stresului oxidativ și a radicalilor liberi de oxigen, care în final, determină degradarea fibrelor de colagen din piele și aici soarele este cel mai vinovat de acest fenomen.”, a explicat Adina Alexandru, medic dermatolog. 

Îmbătrânirea prematură a pielii [Sursa foto: freepik]

 

Rolul colagenului în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii 

Colagenul se pare că are un rol foarte important în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, tocmai pentru că, la un moment dat, organismul nostru nu îl mai produce, în mod natural, motiv pentru care, este necesar să îl reintroducem în organism, într-un mod sau altul. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

“Colagenul este o proteină foarte importantă pentru organismul nostru. Se regăsește nu numai în piele, ci și în oase, de exemplu, sau ligamente sau tendoane. In piele are un rol extrem de important, pentru că intră în structura unor fibre care mențin pielea fermă, o piele cu aspect tânăr. Cu toții ne dorim o astfel de piele, din păcate însă, pe măsură ce trec anii, colagenul începe să se degradeze, să se producă într-o cantitate mai mică, în mod natural. Pe lângă acestea sigur și expozomul despre care am vorbit, influențează într-un mod negativ prin degradarea accelerată a fibrelor de colagen. În final s-a constatat chiar că, după 40 de ani, pierdem circa 1% din cantitatea totală de colagen din piele, pe care o avem pe an, deci niște date semnificative care ne arată în ce fel ne pierdem din fermitatea pielii pe măsură ce înaintăm în vârstă.”, a adăugat specialistul. 

Îmbătrânirea prematură a pielii [Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum îți dai seama că Universul îți transmite mesaje. La ce să fii atentă

 

Ce ingrediente trebuie să folosim pentru a stimula producția de colagen asupra pielii 

Pe lângă colagen, putem utiliza și anumite produse dermato-cosmetice, special destinate anti-aging-ului, care conțin ingrediente active. De asemenea, și acidul hialuronic poate ajută in acest sens, dar și vitamina C. 

“Poate cel mai simplu, ar fi să căutăm un produs care să conțină colagen sau să-l aplicăm pe piele. Din păcate însă, acest lucru nu se poate, pentru că această moleculă nu pătrunde prin piele, deci ar fi total ineficiente. Au fost găsite însă soluții alternative foarte inteligente cum ar fi includerea în dermato-cosmetice destinate anti-aging-ului, a unor ingrediente active care reușesc să stimuleze sinteza de colagen în piele.  

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Unele dintre acestea ar fi, de exemplu, bio-peptidele. Sunt niște lanțuri scurte de aminoacizi care reușesc să pătrundă în derm, deci în profunzimea pielii, să stimuleze fibroblastele pentru a produce colagen, deci în felul acesta ne rejuvenam pielea din interior. 

O altă metodă foarte bună de rejuvenare și un ingredient foarte activ este acidul hialuronic. Este util să introducem în aceste dermato-cosmetice sau să folosim dermato-cosmetice care conțin acid hialuronic într-o dublă combinație cu greutate moleculară, mică și mare. 

Vitamina C este aproape miraculoasă. Are numeroase efecte benefice asupra pielii, combate stresul oxidativ indus de soare, deci degradarea colagenului. Mai mult decât atât, stimulează formarea de colagen, elimină discromiile, pigmentarea neuniformă, exfoliază puțin, deci reda un aspect mai luminos pielii, lucruri foarte importante pentru piele și din nou un ingredient activ și foarte benefic pentru pielea noastră este acidul glicolic, care este un acid din fructe și care, de asemenea, exfoliază, face un peeling chimic foarte, foarte superficial și foarte benefic și bine tolerat, rejuvenează și induce formarea de colagen din nou, deci toate acestea acționând sinergic. Ideal este să le regăsim în același dermato-cosmetic pe toate, pentru a obține beneficiul tuturor acestor ingrediente active.”, a încheiat aceasta. 

Îmbătrânirea prematură a pielii [Sursa foto: freepik]

Citește și: Machiaj de seară pas cu pas. Cum să realizezi un machiaj de seară perfect pentru evenimente speciale și ieșiri în oraș!



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Bretonul vedetă al anului 2023. Care sunt cele mai căutate tunsori cu breton?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat