Implantul mamar. Tot ce trebuie să știi despre această operație

Medicul Daniela Diveică
Medicul Daniela Diveică a spus totul despre implantul mamar

Implantul mamar este una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale în rândul femeilor.

Unele apelează pentru că sunt complexate că au sâni prea mici, altele au suferit modificări la nivelul bustului după o sarcină. Înainte de a opta pentru această intervenție însă, ca și pacient este bine să te informezi despre tot ce presupune operația de implant mamar.

Specialistul Kfetele.ro, Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică, îți explică, pas cu pas, ce presupune operația de implant mamar, ce trebuie să știi ca și posibilă pacientă înainte și după o astfel de intervenție.

Medicul Daniela Diveică
Medicul Daniela Diveică a spus totul despre implantul mamar[Sursa foto: arhivă medic Daniela Diveică]

Cine apelează la implantul mamar? Câte tipuri de implant sunt?

Dr. Daniela Diveică: Implantul mamar poate aduce îmbunătățiri estetice la nivelul sânilor. Femeile care optează pentru această operație sunt de diferite vârste, vorbim despre acele femei care își doresc sâni mai mari, cu volum, mai fermi, simetrici, cu aspect senzual sau natural. Mai există desigur și anumite femei care au făcut deja această intervenție și își doresc una nouă pentru înlocuirea implanturilor, schimbarea cu unele mai mari sau mai mici, în funcție de preferințe.

O explicație “simplistă” și pe înțelesul tuturor ar fi că forma de implant silicon pentru sâni poate fi rotundă - pentru sâni mai senzuali, să spunem, sau anatomică, adică forma de “picătură” – aceasta din urmă dând un aspect mai natural.

Citeste si: Rinoplastia, operația estetică ce modifică forma și mărimea nasului. Ce preţ are această intervenţie complexă?

Ce presupune implantul mamar? Care este tehnica chirurgicală pentru o astfel de operație?

Dr. Daniela Diveică: Tehnica chirurgicală utilizată pentru mărirea sânilor cu implanturi cu silicon depinde de caracteristicile anatomice proprii fiecărei paciente, dar și rezultatele pe care le dorește.

Incizia poate fi localizată în șanțul submamar, periareolar sau la nivelul axilei.

Ca și tehnică, practic, se creează un “buzunar”, să spunem, în care este introdus implantul siliconic.

Acesta poate fi făcut – cel mai frecvent- sub-muscular, adică în spatele mușchiului pectoral, în contact cu grilajul costal, sau sub-glandular, în spatele glandei mamare, respectiv peste mușchiul pectoral.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Operația se desfasoară sub anestezie generală.

Ce complicații ar putea apărea după operația de implant mamar?

Dr. Daniela Diveică: Această întrebare se află pe buzele multor femei și este absolut normală. Aș dori să spun că de la an la an, atât tehnicile chirurgicale, cât și implanturile siliconice s-au perfecționat foarte mult, ceea ce înseamnă că sunt tot mai puține cazurile de operații care au diverse complicații.

Însă, dacă ar fi să le enumerăm, ca și posibile complicații, aș aminti contractura capsulară a implantului mamar.

Este una dintre posibilele complicații ce pot apărea ca reacție a propriului organism la introducerea implantului mamar siliconic în corp. În jurul implantului se formează o capsulă din țesut conjunctiv care se poate contracta, poate apăsa pe implant, poate cauza dureri, întărire, afectarea formei implantului. Rezolvarea? Este de multe ori chirurgicală, și aici vorbim despre fie se înlătură capsula, fie se înlocuiește și implantul.

Însă, repet, implanturile de ultima generație și tehnica chirurgicală submusculară au redus la minimum, aș putea spune, această complicație.

Eu, personal, consider că multe dintre complicații pot fi evitate sau diminuate printr-o grijă sporită acordată fiecarui pas al operației, începând de la pregătirea pentru operație a organismului, alegerea implantului, realizarea operației propriu-zise și nu în ultimul rând la grija și comunicarea de după operație.

Medicul Daniela Diveică
Medicul Daniela Diveică a spus totul despre implantul mamar[Sursa foto: arhivă medic Daniela Diveică]

Ca și alte posibile complicații după operația de implant mamar am putea aminti hematomul. Aici vorbim despre acumularea de sânge în “buzunarul” implantului mamar. De obicei, cantitatea de sânge este mică și nu ridică probleme, dar în cazul unui hematom mare intervenit (drenare, reintervenție chirurgicală), altfel poate favoriza contractura capsulară și infecția. Seromul poate fi o posibilă complicație. Asta presupune acumularea de lichid seros în “buzunarul” implantului mamar. De regulă, acesta raspunde la tratament antiinflamator, dar uneori necesită drenaj.

Infecția este și ea o posibilă complicație, însă ea poate apărea la orice operație, de aceea este important ca în momentul realizării operației pacienta să nu aibă vreo infecție latentă în corp. De regulă, și aceasta răspunde la tratamentul antibiotic.

Tot la acest capitol, intră și posibile cicatrici cheloide și cicatrici hipertrofe – cicatrici inestetice cu o anumită textură în relief și cu o culoare roșiatică, ce pot fi prevenite de regulă prin folosirea unor creme specifice.

Citeste si: Totul despre corecția bărbiei! Ce recomanda specialistul: contur sau implant?

Unele paciente se mai pot confrunta cu modificare de sensibilitate la nivelul mamelonului, fie senzațiile sunt simțite mai intens, fie senzațiile sunt diminuate sau lipsesc. Însă acest impediment se rezolvă de la sine în timp.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Ca și complicație, extrem de rară, ar fi migrarea implantului, mai exact schimbarea poziției.

Cum este recuperarea după operația de implant mamar?

Dr. Daniela Diveică: În primele zile după operație trebuie urmat un tratament analgezic și antibiotic, si se vor aplica comprese reci.

După operație, pacienta va fi în repaos la pat, purtând o bustieră specială. Ea poate face plimbări, poate mișca brațele încet, cu atenție.

Dușul este permis după 3-4 zile de la operație, de asemenea, trebuie menționat faptul că efortul fizic, sportul, trebuie evitat timp de minimum 2 luni. În primele 3 săptămâni, trebuie evitat condusul mașinii, dar și purtarea centurii de siguranță.

Timp de 6-8 săptămâni de la operație pacienta trebuie să poarte bustieră specială. De asemenea, este recomandat să se doarmă pe spate pentru a evita deplasarea implaturilor și asimetrii ulterioare.

De asemenea, sunt necesare respectarea vizitelor la medic, la control periodic. Primul control se va face la câteva zile de la operație, 2-3 să spunem, iar ulterior o dată la 3 luni la început, apoi la 6 luni și la 1 an.

 

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies