Află care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă în ziua în care se sărbătorește „Schimbarea la Față a Domnului”.
Schimbarea la față a Domnului
Schimbarea la față redă momentul în care, apostolii, privindu-l pe Iisus cum se ruga pe Muntele Tabor, au avut parte de o experiență neobișnuită. Chipul Mântuitorului strălucea ca soarele, iar hainele acestuia s-au făcut albe precum zăpada.
Tot atunci s-au arătat și cei doi mari prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie.
Această sărbătoare are o însemnătate aparte, deoarece apostolii văd în Iisus, lumina divină și aud ,,vocea lui Dumnezeu".
„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una.
Citeste si: //DESCOPERĂ//Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul
Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri
Această sărbătoare, prăznuită pe 6 august marchează, de fapt, începutul toamnei.
Vremea începe să se schimbe, frunzele se îngălbenesc și păsările pleacă.Schimbarea la Față este numită, în popor, Obrejania, care vine din limba slavonă și înseamnă schimbare, transformare.
„Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoarea ortodoxă, a fost asimilată sărbătorii ce marchează despărţirea de vară, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp. Îngălbenesc frunzele, se răcesc apele, pleacă păsările migratoare, târâtoarele şi insectele se pregătesc să intre în pământ, adăpostindu se peste iarnă.
Citeste si: //DESCOPERĂ// De ce poartă femeile batic în Biserică
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Schimbarea la față se sărbătorește în timpul postului. Ceea ce trebuie să știți este că în această zi sfântă se dă dezlegare la pește.
Această Sărbătoare este foarte importantă pentru creștini, fiind una dintre cele mai cunoscute din Calendar.
Se spune că cei care nu participă la această sărbătoare se vor ofili precum florile, toamna.
Pe vremuri, se spunea că cei care spală haine în această zi sfântă, se vor umple de ploșnite și păduchi.
Fetele nu au voie să se spele pe cap, deoarece, se spune că nu le va mai crește părul.
Se spune că femeile însărcinate care respectă tradițiile vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.
Trebuie să știți că nu este bine să vă prindă această sărbătoare certat cu cineva.
De asemenea, oamenii care se roagă în această zi au șanse să scape de un viciu.
Cu această ocazie, se sfințesc grădinile și recoltele. Credincioșii pregătesc bucate alese pe care le duc la biserică pentru sfințire, apoi le împart celor săraci, pomenind atât pe cei vii, cât și pe morți.
Dacă vremea în data de 6 august este însorită, va fi o toamnă îmbelșugată, iar dacă va ploua, toamna va fi săracă.
Până la această dată, țăranii ar trebui să fi terminat deja de cosit fânul, pentru că iarba începe să se deterioreze.
De la această dată, nu mai este permis scăldatul.
Citeste si: ALEGE: Mesaje de LA MULȚI ANI! pentru ziua de naştere (aniversară)
„Se răcesc apele. Cerbii le spurcă, urinându-se în ele; de-acum nimănui nu-i mai este îngăduit să se scalde (Pamfile, 1997, p. 146). Se ţine pentru că cel ce va intra în acea zi în apă se va schimba la faţă (Speranţia, VI, f. 259 v). Începe să se îngălbenească frunza codrului (Pamfile, 1997, p. 145). Atunci pleacă berzele, purtând rândunelele pe spate. Se serbează în credinţa ca ele să poată trece toate mările fără nici un pericol (Speranţia, II, f. 133; V, f. 15). Şerpii, şopârlele şi toate insectele intră în pământ. Care vietate nu va fi intrat până la această zi poate fi omorâtă, în special şerpii. Dacă un tânăr vede un astfel de şarpe şi nu-l omoară, şarpele se va preface în zmeu. Dacă şarpele va fi văzut de o femeie şi nu va fi ucis, el va muri până la anul (Pamfile, 1997, p. 146)- Antoaneta Olteanu.
Gospodinele trebuie să termine curățenia generală până pe 6 august, iar în ziua sfintei sărbători să nu spele și să nu arunce lături în curte.
Tot în această zi trebuie să se evite călătoriile.
În unele zone începe culesul fructelor și „pârga" de struguri.
Se duc la biserică mere, prune, pere și struguri, unde sunt sfințite și împărțite credincioșilor.
Cei bolnavi sunt sfătuiți să urmărească zborul cârdurilor de berze, căci așa cum pleacă aceste păsări, tot așa va pleca și suferința oamenilor.
În limba greacă, denumirea sărbătorii este Metamorphosis (transfigurare). Sfântul Antim Ivireanul o denumește ,,Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos".
Citeste si: //TRIMITE// Mesaje de Sfânta Ana 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru data de 26 iulie 2021
Rugăciunea pentru Schimbarea la față a Domnului
Pentru îndeplinirea dorințelor este bine ca în această zi sfântă să rostim următoarea rugăciune:
„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.
Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin.”
Citeste si: //TRIMITE// Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru data de 20 iulie 2021