Importanta ochelarilor de soare: Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta, cand razele UV ating noi recorduri

Importanta ochelarilor de soare: Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta, cand razele UV ating noi recorduri
Importanta ochelarilor de soare: Oftalmologii reamintesc cum sa-ti protejezi ochii vara aceasta, cand razele UV ating noi recorduri

Radiaţiile ultraviolete au crescut în această vară la un indice periculos în România, cât şi în ţările în care românii îşi petrec de obicei vacanţa (cum ar fi Italia, Turcia şi Spania), ajungând la nivelul de 8-9, pe o scară de la 1 la 10 (vezi Hartă indice UV).

Având aceste statistici destul de periculoase pentru sănătate, oftalmologii promovează beneficiile protecţiei UV pentru ochi şi avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

Am stat de vorbă cu Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog la Optica Medicală, şi am aflat informaţii utile despre razele ultraviolete, cum ne alegem cei mai potriviţi ochelari de soare pe timp de vară, şi mai ales cum să ne protejăm ochii corespunzător vara aceasta.

De ce e important să purtăm ochelari de soare cu protecţie UV?

Ochelarii de soare nu sunt doar simple accesorii de fashion, ci adevăraţi aliaţi în sănătatea oculară care ne protejează de probleme grave precum cataracta, degenerescenţa maculară sau pterigionul.

La fel ca şi pielea, ochii au nevoie de protecţie împotriva luminii de afară, fie că vorbim de soarele puternic al verii sau de reflexiile razelor în zăpadă. Pentru a asigura ochilor confort şi a-i proteja de afecţiuni oculare grave este indicat să porţi ochelari de soare pe tot parcursul anului, dar mai ales vara.

“Vara se anunţă festivaluri, evenimente, ieşiri în natură, vacanţe în ţări tropicale, vizite la mare şi la piscină, care presupun mult stat în soare.

Razele UV ating noi recorduri, deci riscurile cresc şi pot avea consecinţe asupra ochilor. Pentru a-ţi proteja ochii corespunzător, alege ochelari de soare cu factorul de protecţie 100% UVB şi UVA, factor pe care îl găseşti specificat pe braţul ochelarilor. Întotdeauna alege o pereche de ochelari cu protecţie UV 400 pentru o protecţie completă împotriva razelor nocive ale soarelui”, ne sfătuieşte Dr. Beatrice Voiculescu.

Iată doar câteva statistici de la Organizaţia Mondială de Sănătate care să te convingă că vara trebuie să porţi ochelari de soare:

 

  • ~10% din toate tipurile de cancer de piele apar la nivelul pleoapei, zonă uşor de protejat de ochelarii de soare.
  • Global, ~900.000 de oameni orbesc din cauza cataractei, unul din 5 cazuri de cataractă fiind provocat de expunerea la raze UV.
  • Fotokeratita- arsurile solare nu sunt doar la nivelul pielii, ci şi la nivelul ochilor; deşi doar temporară (se vindecă în 48 de ore), fotokeratita este o inflamaţie a corneei, dureroasă, care cauzează vedere înceţoşată, sensibilitate la soare şi senzaţia de nisip în ochi. 

 

Ce opţiuni ai dacă porţi ochelari de vedere sau lentile de contact vara?

Dacă te numeri printre cei cu probleme de vedere, iată ce îţi recomandă oftalmologii pe timp de vară:

 

  • Înlocuieşte ochelarii cu lentilele de contact, deoarece pot fi purtate cu uşurinţă împreună cu ochelarii de soare şi încurajează purtarea lor.
  • Dacă nu poţi înlocui ochelarii de vedere cu lentile de contact, alege lentile tip clip on cu protecţie UV, care se aplică magnetic de ramele tale şi se ataşează la lentilele ochelarilor de vedere. Majoritatea lentilelor clip on sunt şi polarizate, ceea ce oferă un confort sporit ochilor.
  • Investeşte într-o pereche de ochelari de soare cu dioptrii- o optică medicală specializată îţi va putea face lentile de protecţie solara cu dioptriile corespunzătoare afecţiunii tale oculare. Lentilele acestor ochelari de soare au aceleaşi caracteristici precum lentilele ochelarilor de soare fără dioptrii, însă avantajul lor este că îţi oferă confortul vizual necesar în timpul purtării.

Important: Dacă eşti purtător de lentile de contact, trebuie să ştii că majoritatea lentilelor de contact au deja un filtru UV încorporat, însă acesta nu este suficient pentru a-ţi proteja ochii în totalitate.

“Lentilele de contact acoperă doar corneea şi irisul, dar nu şi conjunctiva şi anexele ochiului, care rămân mult mai expuse la radiaţiile UV. Astfel, pe lângă lentile de contact cu protecţie UV, pentru o protecţie completă, e indicat să porţi ochelari de soare, care conferă şi confort ochilor, mai ales vara”,  explică Dr.

Beatrice Voiculescu.

Care sunt cei mai eficienţi ochelari de soare pe timp de vară?

Cei mai eficienţi ochelari de soare pe timp de vară sunt cei care au un factor de protecţie UV 400 şi, foarte important, cei care se potrivesc cel mai bine fizionomiei fiecăruia şi stilului de viaţă.

 

Aşadar, când îţi alegi ochelarii de soare trebuie să ţii cont de câţiva indicatori:

 

  • Ce stil de viaţă ai (eşti adesea afară, sau mai mult în interior)
  • Conduci mult? Dacă eşti adesea pe stradă, cu maşina sau eşti adeptul plimbărilor cu barca, consideră ochelarii polarizaţi, care sunt foarte eficienţi în reducerea luminii puternice
  • Pentru ce tip de activitate vrei să îi porţi (sky, plajă)
  • Culoarea lentilelor (importantă în diferenţierea foarte bună a contrastelor) şi materialul lentilelor (plastic sau sticlă)
  • Forma şi dimensiunea ramei.

Ce ochelari de soare sunt cei mai periculoşi?

Evită ochelarii cumpăraţi de pe stradă.

Chiar dacă eşti pe fugă sau ţi-ai uitat ochelarii cu protecţie UV acasă, evită să-ţi cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă. Singurul lor avantaj este că au un preţ foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porţi ochelari deloc.

 

Ochelarii cu lentile mai închise la culoare nu protejează neapărat mai mult

Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică şi te pot ajuta să nu-ţi mai forţezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA şi UVB.

 

Lentilele închise la culoare forţează pupila să se dilate brusc şi astfel, o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate creşte riscul de expunere la probleme oculare grave.

 

Evită trendul ochelarilor micro afişat de vedete

Evită trendul ochelarilor micro inspiraţi de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtaţi de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecţie. Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecţie pentru ochi, fiind şanse mici ca lumina să pătrundă prin părţi.

 

 



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Paula Chirila tine dieta si face sport de aproape o luna, dar nu reuseste sa slabeasca atat cat vrea! "Aoleu! Inghetam slaninutele"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies