Seleniul este un nutrient esențial pentru organismul nostru, fiind un mineral cu mai multe funcții și beneficii.
Deși nu primește la fel de multă atenție ca alte minerale precum calciul ori magneziul, și acesta este extrem de important pentru multe procese care au loc în corp, printre care se numără susținerea funcției tiroidiene și reducerea stresului oxidativ.
Citește în continuare ce roluri are seleniul în corp și care sunt principalele beneficii pe care le oferă.
Surse de seleniu
Seleniu poate fi procurat din surse naturale precum: ouăle, sardinele, semințele de floarea-soarelui, pieptul de pui, nucile braziliene, halibutul, pieptul de pui și ciupercile Shiitake.
Beneficiile seleniului pentru organism
1. Previne bolile cardiace
Seleniul este adjuvant în afecțiuni cardiace. În urma cercetărilor, s-a demonstrat că un nivel scăzut de seleniu a fost asociat cu un risc ridicat de boli de inimă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
2. Susține procesul de producere a hormonilor tiroidieni
Unul dintre cele mai importante beneficii ale seleniului este că susține funcția tiroidiană. Este important ca această glandă să funcționeze normal fiindcă este implicată în reglarea metabolismului și în controlarea creșterii și a dezvoltării la copii.
3. Îmbunătățește sistemul imunitar
Seleniul este un aliat al sistemului imunitar prin acțiunea lui antiinflamatoare. Carența de seleniu are impact negativ asupra barierei de apărare a organismului, ducând la un răspuns întârziat în fața atacurilor germenilor patogeni (bacterii, virusuri, etc).
4. Previne afecțiunile neurodegenerative
Se consideră că Alzheimerul, Parkinsonul și scleroza multiplă sunt determinate de stresul oxidativ.
În urma cercetărilor făcute în accest domeniu, s-a descoperit că pacienții care suferă de Alzheimer au o cantitate scăzută de seleniu în sânge.5. Are efect antioxidant
Seleniul are rol activator atunci când vine vorba despre enzimele cu rol antioxidant. În ultimii ani se discută deseori despre legătura dintre procesul de îmbătrânire și radicalii liberi. Dacă organismul este capabil să producă un nivel ridicat de antioxidanți, poate reduce efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, întârziind îmbătrânirea celulelor.
Semnele care indică o deficiență de seleniu sunt oboseală, dificultăți de concentrare, sistem imunitar slăbit și chiar infertilitate.