Alimentația de zi cu zi trebuie să fie sănătoasă, pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Însă știați care sunt aspectele de care trebuie să țineți cont mai exact?
Aflați din rândurile următoarele care este mai exact importanța unei alimentații sănătoase, dar și care sunt doar câteva dintre beneficiile acesteia.
Importanța unei alimentații sănătoase
Alimentația reprezintă factorul cel mai important, atunci când vine vorba despre sănătatea oamenilor. Conform cercetătorilor, a fost dovedit faptul că aproximativ 70% dintre bolile existente, au o legătură directă cu alimentația noastră de zi cu zi.
Alimentația, tot ceea ce include aceasta, pornind de la ceea ce mâncăm, felul cum mâncăm, cât mâncăm, dar și când mâncăm, reprezintă un proces voluntar și conștient, acesta fiind și motivul pentru care este și educabil. În acest proces sunt implicate atât voința, cât și decizia fiecărei persoane în parte, iar odată cu trecerea timpului, interesul persoanelor pentru modul în care își pot îmbunătăți alimentația, dar și despre cum pot folosi cele mai sănătoase produse alimentare, a crescut considerabil.
Citeste si: De ce nu este sănătos să mănânci pepene roșu cu pâine
Indiferent de faptul că aceștia fac acest lucru dintr-un motiv sau altul, contează că o fac. Primele alimente cu care s-a hrănit omul vreodată au fost cerealele, legumele, fructele și semințele, abia apoi peștele, carnea și produsele lactate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
O alimentație sănătoasă din toate punctele de vedere are la bază 5 porții de cereale, 2 porții de fructe, 4 porții de legume și doar o porție de carne și produse lactate. Pe lângă faptul că alegem ceea ce mâncăm, trebuie să știm și momentul potrivit în care trebuie să mâncăm. Trebuie să avem un program fix cu 2-3 mese principale pe zi peste care să nu sărim. Acest aspect trebuie respectat, pentru că fiecare parte din acest întreg, face parte din sănătatea noastră, după cum urmează: micul dejun constituie 40% din acest întreg, masa de prânz 40%, iar cina doar 20%.
Trebuie să țineți cont ca ultima masă servită să aibă loc cu cel puțin 3-4 ore înainte de ora de somn, pentru ca digestia să fie completă, iar intestinele să se poată odihni. La fel de importantă este și durata mesei, pentru că altfel este digerată mâncarea dacă veți lua masa liniștiți și altfel va fi digerată dacă veți mânca rapid.
Citeste si: Alimente care iti pot oferi energie toata ziua!
Beneficiile unei alimentații sănătoase
Pierderea în greutate
Pierderea în greutate poate ajuta procesul de reducere a riscului de afecțiuni cronice. În momentul în care o anumită persoană are un exces de greutate sau suferă de obezitate, va există un risc mare de a dezvolta și alte afecțiuni, precum bolile de inimă, diabetul zaharat și densitatea osoasă slabă. Legumele și fructele integrale au mai puține calorii, în comparație cu alimentele procesate. Prin urmare, pentru a slăbi, ar trebui să reduceți aportul de calorii consumat, dar și să renunțați la produsele procesate.
Reducerea riscului dezvoltării cancerului
În anul 2014, cercetătorii au descoperit dieta bogată în fructe, care reduce riscul de cancer al tractului gastrointestinal superior. Totodată, o dietă bogată în legume, fructe și fibre, poate reduce considerabil dezvoltarea cancerului colorectal, dar și pe cel care afectează ficatul.
Citeste si: Beneficiile ovăzului. Ce cantitate de fulgi de ovăz se mănâncă pe zi
Sănătatea inimii și prevenirea infarctului
Nenumărate persoane suferă de cel puțin un tip de boală cardiovasculară, iar multe dintre acestea sunt determinate de alimentația nesănătoasă, prin urmare, de un stil de viață nesănătos. Vitamina E este cea care poate preveni formarea cheagurilor de sânge și se regăsește în următoarele alimente: migdale, arahide, alune de pădure, semințe de floarea soarelui și legume verzi. Dacă vom elimina grăsimile din dieta noastră alimentară, se va reduce automat și nivelul colesterolului lipoprotein.
Oase sănătoase și dinți puternici
Pentru ca oasele noastre să fie sănătoase, iar dinții să fie puternici, avem nevoie de o dietă în care sunt incluse alimentele cu un nivel ridicat de calciu și magneziu. Datorită faptului că oasele se vor menține sănătoase, se va preveni și osteoporoza și osteoartrita. Alimentele care conțin calciu din abundență sunt produsele lactate, broccoli, conopida, varza, conservele de pește, tofu, leguminoasele și cerealele.
Citeste si: Cât timp se fierbe carnea de curcan. Care este secretul gospodinelor?