Importanța zincului în organism

Prea mult zinc in organism
Prea mult zinc in organism poate dauna

Iată în articolul de mai jos cât de important este zincul în organism, care este doza zilnică recomandată de zinc și ce se întâmplă când este o deficiență.

Zincul este unul dintre elementele esențiale ale vieții noastre, iar atunci când se află în cantitate insuficientă poate cauza multe probleme în organism.

 

Zincul joacă un rol important în menținerea structurii pielii. În plus, acesta participă activ la desfășurarea în condiții optime a funcțiilor celulare, stimulează regenerarea pielii, fortifică părul, oasele și unghiile.

 

Dacă ți-ai dat seama deja că acest mineral este indispensabil în viața noastră, trebuie să afli și cum poți să îl obții din alimentație, dar și ce se întâmplă dacă ai un deficit de

zinc.

Citește și: Totul despre tenul acneic. Ce trebuie să facem

În mod obișnuit, un om adult are nevoie de maxim 3 grame de zinc zilnic.  Din cele trei grame, peste 60% din aceasta cantitate este folosită la mineralizarea oaselor care susțin scheletul, 30% este folosit pentru oasele din zona articulațiilor, iar restul rămas de 10% se folosește în procesele de metabolizare ale ficatului și structura epidermei.

Doctor Ovidiu Peneș, medic în științe medicale, a dezvăluit în cadrul emisiunii Teo Show cât de important este acest mineral în organism și care sunt cele mai bogate alimente în zinc.

„Ne este frică de imunitatea scăzută și mai ales în perioada aceasta circulă gripe, paragripale, o serie întreagă de bacterii și așa mai departe, dar mai ales acest virus buclucaș, Covid-19. Zincul interferează în foarte multe procese, în special la pacienții care au acest deficit de zinc.

Mulți oameni au acest deficit de zinc și primul simptom resimțit este la imunitate. Și fix în această perioadă nu avem nevoie de o imunitate slabă ”, a dezvăluit medicul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citește și: Care sunt alimentele care întăresc imunitatea corpului

Lipsa seleniu si zinc
Lipsa seleniu si zinc in organism[Sursa foto: PixaBay]

Deficiența de zinc simptome

Un deficit de zinc în organism duce la multe probleme de sănătate, iar medicul a dezvăluit ce se poate întâmpla.

„El  intervine în foarte multe procese de diviziune celulară și unde se întâmplă, la nivelul celulelor albe care sunt luptători corp la corp cu virusurile. Sistemul nostru imun care este situat în toți ganglionii, în amigdale are nevoie de acest zinc.

El, ca atare, are și rol de dezinfectare. Un alt lucru pe care îl face este să intervină în metabolismul neuronilor. Când ai deficit de zinc, începi să ai creierul obosit, simți că vezi în ceață, că iei foarte greu deciziile, că nu te mai concentrezi bine, că ai memoria afectată.  Parcă nu mai ții minte numerele de telefon sau numele unor persoane.

Citește și: Care este rutina de beauty pentru un ten radiant, strălucitor și sănătos

 

Neuronii noștri, care sunt celule, au nevoie și ei de acest zinc. Dacă vezi că ești într- o perioadă în care te simți mai obosit și răcești mai des, acesta este un alt semn că imunitatea a scăzut și că ești foarte susceptibil la a face o serie întreagă de răceli. Atunci începi să strănuți des, să răcești. Pe lângă asta, te odihnești foarte prost.

Pe de altă parte, dacă nu dormim cât trebuie, hormonul de creștere atât la adult, cât și la copil, nu se secretă. Atunci, deficitul de hormon de creștere face ca tinerii și copiii care au acest deficit să crească foarte greu și să aibă o înălțime mică, pentru că au deficit de hormon de creștere.

Deficienta de zinc simptome
Deficienta de zinc duce la multe probleme de sanatate[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

La fel, procesele de regenerare la nivelul pielii. Cu cât e mai puțin zinc, o să vedeți că pielea începe să își scadă fermitatea. Și firul de păr suferă. La un moment dat, unii constată că începe să le cadă părul, începe să fie din ce în ce mai rar.

O cauză de infertilitate poate fi și acest deficit de zinc în organism”, a mai spus medicul în cadrul emisiunii Teo Show.

Cum poți corecta deficitul de zinc în organism

Pentru a corecta deficitul de zinc din organism, este nevoie să faceți analize de sânge, să luați suplimente, dar și să consumați alimente bogate în zinc.

Importanța zincului în organism
Ce se intampla cand ai lipsa de zinc in organism[Sursa foto: PixaBay]

„Este bine să vă faceți teste de sânge, pentru a vedea cât zinc aveți în sânge. Este bine să  preveniți asta și să aveți în vedere cele mai importante alimente care conțin zinc: nucile, alunele. Să nu vă lipsească la masă așa o mână de nucă, de alună, migdale, caju. Dar atenție, crude, nu prăjite și sărate. Avocado este un super aliment și conține zinc. De asemenea, fructele, mere, banane, aveți grijă să echilibrați în fiecare zi, să alocați câte un aliment care conține zinc. Și ciocolata, dar, să aibă conținut redus de zahăr. Mâncați carne roșie, măcar de două ori pe săptămână. Chiar dacă aveți un regim preponderent cu zarzavaturi, este bine să aveți o dată pe săptămână carne roșie, o dată carne albă și aproape zilnic pește. Folosiți pește gras, ca tonul, sardina sau macroul”, a mai spus specialistul.

 



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Ce este și cum poți să folosești acidul mandelic în îngrijirea tenului

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies