Pana acum, un ou, odata fiert, ramanea fiert. Nu exista posibilitatea sa-l aduci la starea initiala. Se pare ca stiinta a rezolvat si acest aspect.
Procesul de ”dezfierbere” consta in doua etape. Mai intai, cercetatorii au folosit uree (unul dintre ”ingredientele” principale ale urinei) pentru a lichefia albusul fiert. Dupa asta, au folosit un dispozitiv special, dezvoltat de cercetatorul australian Colin Raston, pentru a deznoda moleculele proteice, pentru ca acestea sa se poata plia la loc, dar in forma initiala.
Mai exista si alte metode care pot fi folosite pentru a dezbina proteinele, insa procedeele alternative dureaza cateva zile, fata de cateva minute in cazul de fata.
Descoperirea oamenilor de stiinta va ajuta la ecnomisirea banilor si timpului in numeroase cazuri. Mai mult, ar putea salva si vieti.
Un exemplu important face referire la tratamentul pentru persoanele care sufera de cancer. Multe dintre tratamente folosesc anticorpi sintetici care se ataseaza de celulele canceroase, permitand organismului sa le distruga. Totusi, realizarea acestor anticorpi proteici este foarte costisitoare si dureaza mult, iar noua descoperire ar putea reduce atat costul cat si durata acestui procedeu.
Sursa: Playtech.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro