Imunitate la superlativ. 10 alimente care funcționează ca un scut împotriva răcelii și gripei

Imunitate la superlativ

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre alimentele care te scapă de răceală și gripă!

În sezonul rece imunitatea noastră are nevoie de un ajutor în plus pentru a preveni răceala și gripa. Află din rândurile următoare care sunt cele 10 alimente care te țin departe de răceli!

Fructe de pădure 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Fructele de pădure sunt o alegere potrivită pentru stimularea sistemului imunitar, indiferent că este vorba de afine, căpșuni, mure sau zmeură.

Toate aceste fructe sunt bogate în vitamina C și au un puternic efect antioxidant. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că ajută la creșterea sistemului imunitar, acestea reușesc să reducă inflamația, îmbunătățesc sănătatea inimii și susțin funcția cognitivă. 

Citește și: Stimularea metabolismului toamna. 5 obiceiuri care te ajută să te menții în formă

Usturoi

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Potrivit unor studii, usturoiul este un aliat de nădejde care luptă împotriva răcelii, deoarece compusul bioactiv principal din usturoi este alicina, care acționează ca agent antibacterian. Mai mult decât atât, acesta produce alisina, mai exact un antibiotic natural. Usturoiul are o istorie bogată de folosire ca antiseptic, antibacterian și agent antifungic. Este bine de știut că acest aliment poate îmbunătăți sistemul imunitar, ajutând la apărarea împotriva virușilor și altor agenți patogeni, precum microorganismele dăunătoare, bacteriile, virușii și fungi. 

Legume cu frunze verzi 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

În această categorie de legume cu frunze verzi se regăsesc alimente precum spanacul, varza kale, rucola, și multe alte verdețuri. Legumele cu frunze verzi au valori nutritive crescute, ajutând astfel la creșterea imunității. Ele sunt bogate în fibre, care contribuie la sănătatea intestinelor, precum și vitamina C, betacaroten și o multitudine de compuși bioactivi.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Cartofi dulci 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți, datorită rădăcinii lor nutritive. Acești antioxidanți nu sunt doar benefici pentru sănătate, ci au și un rol important în întărirea sistemului imunitar. Un cartof dulce de dimensiuni medii furnizează mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina A sub formă de betacaroten. Potrivit unor cercetări, cartofii dulci ar putea ajuta la prevenirea deficiențelor de vitamina A. Acest aliment oferă aproape 40% din necesarul zilnic de vitamina C și sunt, de asemenea, bogați în fibre, potasiu și magneziu.

Citește și: Rutina zilnică pentru o viață mai sănătoasă. Ghidul alimentar cu cele 12 super-alimente de dimineață

Fructe citrice 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Fructele citrice se numără printre cele mai consumate alimente în sezonul rece. Acestea sunt bogate în nutrienți esențiali precum vitamina C și acid folic, cât și în alți compuși bioactivi benefici care pot îmbunătăți semnificativ sistemul imunitar. Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că citricele reduc stresul oxidativ și gestionează inflamația sistemică. Vitamina C și acidul folic găsite în citrice sunt cruciale în susținerea funcției diferitelor celule imune, inclusiv celulele natural killer și celulele T.

Legume crucifere 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

În această categorie de legume crucifere se regăsesc alimente precum broccoli, conopidă și varză de Bruxelles. Acestea sunt încărcate cu compuși bioactivi unici care pot avea un efect direct și pozitiv asupra sistemului imunitar. Potrivit unor cercetări, legumele crucifere joacă un rol crucial în influențarea semnalului chimic responsabil de activarea limfocitelor intraepiteliale, mai exact, celule imune vitale care se apără împotriva microorganismelor dăunătoare precum bacteriile, virușii și fungi.

Migdale

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Migdalele sunt, de cele mai multe ori, consumate ca alimente care stimulează imunitatea, în primul rând datorită conținutului lor ridicat de vitamina E. Acestea sunt o adevărată putere nutritivă, oferind o mulțime de beneficii. Migdalele furnizează 4 grame de fibre, grăsimi sănătoase nesaturate de 6 grame, proteine pe bază de plante de 6 grame și nutrienți esențiali cum ar fi magneziu, seleniu, cupru, zinc și mai ales vitamina E. De asemenea, migdalele conțin mai multă vitamina E decât orice altă nucă, iar niște studii dovedesc faptul că vitamina E poate îmbunătăți celulele T.

Semințe 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Semințele de dovleac, semințele de susan, semințele de cânepă sunt bogate în vitamina B, fibre și zinc. Acestea sunt eficiente în lupta împotriva bacteriilor, virușilor și fungilor, oamenii reușind să își întărească sistemul imunitar cu ajutor lor. 

Ciuperci 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Ciupercile sunt o sursă bogată de nutrienți cheie care joacă un rol important în susținerea unui sistem imunitar sănătos, inclusiv seleniu, vitamina D și B6. De asemenea, ciupercile sunt singurul aliment din secțiunea de produse care este cunoscut pentru conținerea vitaminei D. Toate ciupercile conțin o cantitate oarecare de vitamina D, însă ciupercile expuse la UV se evidențiază cu 50 până la 128% din vitamina D naturală. 

Iaurt 

Imunitate la superlativ [Sursa foto: freepik]

Iaurtul ajută imunitatea deoarece conține culturi vii și active care au un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale. Celulele din tractul gastro-intestinal servesc ca o primă linie crucială de apărare împotriva patogenilor invadatori.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

De la acnee la celulită: cum afectează hormonii sănătatea pielii

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină