Gulia este o legumă bienală și face parte din vasta familie a cruciferelor, cea în care sunt identificate și varza, conopida sau broccoli. Bogată în vitamine și minerale, aceasta este des recomandată de către medici în curele de detoxifiere. Află în cât timp fierbe gulia și cum poți prepara una dintre cele mai gustoase rețete folosind această legumă minune.
Spre deosebire de varză, conopidă și broccoli, gulia are un gust dulceag, iar în compoziția sa se regăsesc cantități considerabile de vitamine, minerale și oligoelemente de calciu. În doar 100 de grame de gulie regăsim o cantitate de 6,2 grame de carbohidrați, 2,6 grame de zahăr, 0,1 grăsimi și 1,8 grame de proteine.
Ce beneficii are gulia
Importantă pentru sănătatea digestivă
Cercetările efectuate de-a lungul timpului au constatat faptul că această legumă ajută semnificativ concentrația de zahăr sănătos din sânge, dar și la colesterol și mișcările regulate ale intestinului. Fibrele solubile și insolubile din gulie produc, astfel, acizi grași care hrănesc celulele intestinului, protejând în același timp organismul împotriva obezității.
Gulia reduce riscul apariției bolilor de inimă
Gulia conține glucozinolați și izotiocianați, substanțe care contribuie semnificativ la scăderea riscului bolilor de inimă datorită capacității lor de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația.
Gulia, importantă pentru sistemul nostru imunitar
Pentru că reprezintă o importantă sursă de vitamina B6, consumul de gulie îmbunătățește sistemul imunitar.
Vitamina B6 ajută la dezvoltarea celulelor roșii din sânge, dar și la funcția imunitară. De asemenea, leguma reprezintă și o bogată sursă de vitamina C, cunoscut ca nutrient important în lupta substanțelor străine din corp.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Consumul de gulie previne anemia
Importantă sursă de fier și potasiu, gulia ajută la creșterea globulelor roșii din sânge, acestea fiind esențiale în prevenirea anemiei și a deficitului de fier.
Gulia, preferată în curele de slăbire
Fiind săracă în calorii și bogată în fier, gulia este din ce în ce mai consumată de către persoanele care își doresc să scape de kilogramele în plus. Pe lângă faptul că oferă sațietate, leguma îmbunătățește și calitatea sistemului gastrointestinal.
Cât timp se fierbe gulia
Înainte de a ajunge la modul de preparare trebuie să știm cum să alegem corect această legumă. Guliile mari, cu frunze fragede și cu o culoare verde deschis sunt cele mai bune. Încearcă să le eviți pe cele lovite, îngălbenite sau pătate. Gulia se depozitează în frigider, ea rezistând și până la șapte zile. Pentru a păstra guliile mai mult timp le pot decoji, tăia și congela.
Gulia trebuie spălată bine în apă rece. Îndepărtează mai apoi frunzele și taie leguma în cubulețe. Pune-le într-o oală încăpătoare și adăugăm apă până acoperi toate bucățelele. Timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute la foc mediu.
Ciorbă de gulie cu smântână și mărar
Ingrediente:
- 2 gulii
- 2 morcovi
- 1-2 pătrunjel rădăcina
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu
- 1 felie de țelină
- 1 roșie
- 1 frunză de dafin
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pentru
călit
- 2,5 litri apă
- sare și piper după gust
- 200g smântână
Mod de preparare:
Se spală guliile și se taie în cubulețe egale. Rădacinoasele se curăță de coajă, se spală și se toacă în cuburi mărunte. La fel se procedează și cu ceapă și ardeiul gras. Ulterior, se încinge uleiul într-o oală și se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul rădăcină, țelina și ardeiul gras. Călește totul aproximativ 2-3 min.
Se adaugă apă peste legumele călite și se lasă la fiert. Când ciorba a început să fiarbă se adaugă roșia tocată, guliile, frunza de dafin, sarea și piperul. La final se adaugă frunzele de pătrunjel tocate mărunt. Smântână se poate pune în farfurie la servire. Poftă bună!