În cât timp fierbe gulia. Care este secretul gospodinelor?

In cat timp fierbe gulia
In cat timp fierbe gulia

Gulia este o legumă bienală și face parte din vasta familie a cruciferelor, cea în care sunt identificate și varza, conopida sau broccoli. Bogată în vitamine și minerale, aceasta este des recomandată de către medici în curele de detoxifiere. Află în cât timp fierbe gulia și cum poți prepara una dintre cele mai gustoase rețete folosind această legumă minune.

Spre deosebire de varză, conopidă și broccoli, gulia are un gust dulceag, iar în compoziția sa se regăsesc cantități considerabile de vitamine, minerale și oligoelemente de calciu. În doar 100 de grame de gulie regăsim o cantitate de 6,2 grame de carbohidrați, 2,6 grame de zahăr, 0,1 grăsimi și 1,8 grame de proteine.

Citeste si: Cât timp se fierbe conopida. „Conopida este o legumă pe care merită să o includeţi în mod regulat în alimentaţie"

In cat timp fierbe gulia
In cat timp fierbe gulia[Sursa foto: PixaBay]

Ce beneficii are gulia

Importantă pentru sănătatea digestivă

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au constatat faptul că această legumă ajută semnificativ concentrația de zahăr sănătos din sânge, dar și la colesterol și mișcările regulate ale intestinului. Fibrele solubile și insolubile din gulie produc, astfel, acizi grași care hrănesc celulele intestinului, protejând în același timp organismul împotriva obezității.

Gulia reduce riscul apariției bolilor de inimă

Gulia conține glucozinolați și izotiocianați, substanțe care contribuie semnificativ la scăderea riscului bolilor de inimă datorită capacității lor de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația.

Gulia, importantă pentru sistemul nostru imunitar

Pentru că reprezintă o importantă sursă de vitamina B6, consumul de gulie îmbunătățește sistemul imunitar.

Vitamina B6 ajută la dezvoltarea celulelor roșii din sânge, dar și la funcția imunitară. De asemenea, leguma reprezintă și o bogată sursă de vitamina C, cunoscut ca nutrient important în lupta substanțelor străine din corp.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Consumul de gulie previne anemia

Importantă sursă de fier și potasiu, gulia ajută la creșterea globulelor roșii din sânge, acestea fiind esențiale în prevenirea anemiei și a deficitului de fier.

Gulia, preferată în curele de slăbire

Fiind săracă în calorii și bogată în fier, gulia este din ce în ce mai consumată de către persoanele care își doresc să scape de kilogramele în plus. Pe lângă faptul că oferă sațietate, leguma îmbunătățește și calitatea sistemului gastrointestinal.

Citeste si: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. "Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer"

In cat timp fierbe gulia
In cat timp fierbe gulia[Sursa foto: PixaBay]

Cât timp se fierbe gulia

Înainte de a ajunge la modul de preparare trebuie să știm cum să alegem corect această legumă. Guliile mari, cu frunze fragede și cu o culoare verde deschis sunt cele mai bune. Încearcă să le eviți pe cele lovite, îngălbenite sau pătate. Gulia se depozitează în frigider, ea rezistând și până la șapte zile. Pentru a păstra guliile mai mult timp le pot decoji, tăia și congela.

Gulia trebuie spălată bine în apă rece. Îndepărtează mai apoi frunzele și taie leguma în cubulețe. Pune-le într-o oală încăpătoare și adăugăm apă până acoperi toate bucățelele. Timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute la foc mediu.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum să îți faci ceai de cimbru pentru slăbit. „În niciun caz un ceai nu ne va rezolva problema de kilograme în plus"

In cat timp fierbe gulia
In cat timp fierbe gulia[Sursa foto: PixaBay]

Ciorbă de gulie cu smântână și mărar

Ingrediente:

- 2 gulii
- 2 morcovi
- 1-2 pătrunjel rădăcina
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu
- 1 felie de țelină
- 1 roșie
- 1 frunză de dafin
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pentru călit
- 2,5 litri apă
- sare și piper după gust
- 200g smântână

Mod de preparare:

Se spală guliile și se taie în cubulețe egale. Rădacinoasele se curăță de coajă, se spală și se toacă în cuburi mărunte. La fel se procedează și cu ceapă și ardeiul gras. Ulterior, se încinge uleiul într-o oală și se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul rădăcină, țelina și ardeiul gras. Călește totul aproximativ 2-3 min.

Se adaugă apă peste legumele călite și se lasă la fiert. Când ciorba a început să fiarbă se adaugă roșia tocată, guliile, frunza de dafin, sarea și piperul. La final se adaugă frunzele de pătrunjel tocate mărunt. Smântână se poate pune în farfurie la servire. Poftă bună!



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cât timp se fierbe oul de gâscă. Fiert: moale, tare sau mediu

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies