În cât timp se eliberează cardul european de sănătate. Ce proceduri implică obținerea acestui document important

În cât timp se eliberează cardul european de sănătate. Ce proceduri implică  obținerea acestui document important
În cât timp se eliberează cardul european de sănătate

Deși cei mai mulți dintre noi se gândesc la bagaje și distracție atunci când trebuie să plece în vacanță, este esențial să luăm în calcul și măsurile de siguranță, atunci când părăsim țara. Din fericire, statutul de țară membră a Uniunii Europene ne oferă o mulțime de beneficii, printre care și posibilitatea de a procura un card european de sănătate.

Descoperă în rândurile de mai jos explicațiile șefului serviciului de relații publice CASMB, Lidia Comaroni, cu privire la procedura de a intra în posesia unui astfel de card.

Acces la asistență medicală în străinătate

cardul european de sanatate
Cardul european de sănătate[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cele mai ieftine plaje din Bulgaria

Pentru a avea un astfel de card de sănătate, este necesar să înțelegem ce avantaje are și cum funcționează el de fapt.

„Cardul european este un document care conferă titularului asigurat dreptul la asistență medicală necesară, când se află pe teritoriul Uniunii Europene, în cursul unei vizite scurte.”, a declarat specialistul în domeniu.

Tratament medical gratuit sau la costuri reduse

Chiar și într-o vacanță scurtă, există posibilitatea de a te confrunta cu diverse probleme medicale. Nefiind în România, costurile necesare pentru tratare vor fi mult mai ridicate.

De aceea, este important să ai un card european de sănătate, pentru a beneficia de reduceri sau chiar de gratuitate pentru diverse tratamente medicale de specialitate.

Simplitate în procedurile administrative

acte necesare card de sanatate european
Acte necesare card de sanatate european[Sursa foto: Freepik]

Pentru a intra în posesia cardului european de sănătate, procedura este una foarte simplă. În cazul celor mici, este necesar ca părintele sau tutorele să se ocupe de partea administrativă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

„Cardul european se obține de la casa de sănătate de care aparține solicitantul. Acesta vine la CASMB și depune o cerere, actul de identitate este necesar în primul rând și apoi documentul care atestă calitatea de asigurat, în cazul în care nu apare corect înregistrat în sistem.

Orice cetățean, indiferent de vârstă, poate solicita cardul european. Copiii minori beneficiază de acest card, prin intermediul cererii depuse de către părinți în numele lor.”, a declarat Lidia Comaroni.

Mai mult, nu este nevoie ca fiecare solicitant să se prezinte la sediu, deoarece procedura poate să se desfășoare și mai ușor, în mediul online.

„Se poate face și online, pe site-ul CASMB.ro,

avem o platformă, transmitem online cereri și petiții, pe care la secțiunea dedicată cardului european, la punctul 7 mai exact, se încarcă în format electronic actul de identitate și documentul care atestă calitatea de asigurat. După data înregistrării cererii la casa de sănătate București, curierul trebuie să vină în maxim 7 zile lucrătoare, cu cardul, la adresa pe care a indicat-o solicitantul.”, a explicat specialistul.

Acoperirea serviciilor medicale necesare

În cât timp se eliberează cardul european de sănătate[Sursa foto: Freepik]

Este important de înțeles că acest card nu acoperă costurile în cazul în care scopul călătoriei tale este să obții tratament medical. Acesta se folosește doar în cazurile de urgență medicală. De asemenea, costurile și reducerile tratamentelor diferă în funcție de regulile fiecărei țări. De aceea, este important să te documentezi înainte să pleci, cum funcționează cardul european în țara în care îți petreci vacanța, dar și ce costuri poate acoperi pe parcursul șederii tale acolo.

Liniște în timpul călătoriilor

solicitare card european de sanatate online
Solicitarea cardului european de sănătate online[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce să vizitezi vara în Europa. Destinatii de neuitat

Cu toții ne dorim să nu avem probleme de sănătate, mai ales în vacanță. Așadar, chiar dacă nu folosești cardul european de sănătate, el îți oferă liniște în timpul călătoriei. Odată ce vei intra în posesia acestui card, te vei simți mult mai în siguranță, fie că alegi o vacanță la mare, la ski, sau doar un city break.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 

 Recunoașterea internațională a cardului

eliberare card european de sanatate
Eliberare card european de sănătate[Sursa foto: Freepik]

Acest card este recunoscut internațional, însă doar pe teritoriul țărilor membre în Uniunea Europeană. Spre exemplu, dacă alegi să îți petreci vacanța în Elveția, Serbia, Albania, Islanda sau țări din afara Europei, trebuie să știi că acest card de sănătate nu îți va aduce vreun beneficiu.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 

 

 

 



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Descoperă frumusețile de lângă București. Cea mai tare idee pentru o excursie de weekend

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies