Maestrul Tudor Gheorghe și Mihai Bobonete au împărtășit impresii despre preparatele oltenești.
Tudor Gheorghe este un cunoscut cântăreț, compozitor și actor român, care provine dintr-o familie de țărani din Podari, satul de reședință al comunei cu același nume, din județul Dolj, Oltenia.
La rândul său, Mihai Bobonete a crescut în satul Ciororiu, comuna Fălcoiu, din județul Olt, având parte de o copilărie autentică la sat. Astfel, pe lângă latura artistică, cei doi actori sunt legați și de dragostea pentru Oltenia, locul în care s-au născut și au crescut.
Invitat în cadrul podcastului moderat de Mihai Bobonete, maestrul Tudor Gheorghe a vorbit despre gustul copilăriei sale și de mirosul inconfundabil de pâine proaspătă făcută la țăst.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Tudor Gheorghe și Mihai Bobonete, despre mirosurile copilăriei și preparatele oltenești
Pentru fiecare dintre noi copilăria este asociată cu amintiri legate de evenimente, persoane, întâmplări, gusturi și mirosuri. Pentru Tudor Gheorghe și Mihai Bobonete copilăria are același miros: cel al pâinii proaspete făcute la țăst.
Cei doi artiști au depănat amintiri legate de preparatele oltenești, amintindu-și cu nostalgie de gusturile copilăriei.
Mihai Bobonete: „ De ce vă aduceți aminte foarte clar din copilărie? Cum e la mine, de exemplu, pâinea din țăst de la Cioroiu, făcută de muma, pâinea înțepată cu furculița, mie asta îmi aduce aminte de copilărie, arsura de pe spatele pâinii ăleia... Ce miros vă duce în copilărie, ce gust ?”
Tudor Gheorghe: „ Ăsta. Pâinea care se făcea din prima făină după ce treierau. În prima săptămână după ce începea trieratul, mirosea tot satul a pâine. Nu mai există mirosul ăla. Poți să treci pe la toate brutăriile, mirosul nu mai e pentru că nu mai e făina aia, nu mai e grâul ăla.
Mihai Bobonete: „ Se face din pământ .”
Tudor Gheorghe: „ Cu balegă, cu paie, e mai complicat. Trebuie o formă pusă .”
Mihai Bobonete: „ Una lume habar nu are că noi oltenii mâncăm saramură de pui. Ei știu că saramura e de pește. Peste tot știu că e de pește. Eu le-am zis că la mine la Cioroiu se mânca tot de la găină .”
Tudor Gheorghe: „ Mama mânca ghearele cu mare plăcere .”
Mihai Bobonete: „ Tata le ronțăie. Și eu am mâncat, dar mi se păreau prea cu zgârci, prea tari. De gătit, ce vă place să gătiți din rețetele noastre oltenești ?”
Tudor Gheorghe: „ Tot. Mie îmi place să gătesc și gătesc ciorbe de toate felurile, sarmale .”