Înălțarea Domnului 2019. Ce nu ai voie să faci în această zi

Înălțarea Domnului 2019. Ce nu ai voie să faci în această zi
Înălțarea Domnului 2019. Ce nu ai voie să faci în această zi

Înălțarea Domnului 2019. Tradiții și obiceiuri pentru această zi importantă din calendar.

La 40 de zile după Paști, ortodocșii prăznuiesc Înălțarea Domnului. Anul acesta, sărbătoarea pică pe data de 6 iunie. Joi se încheie astfel perioada în care creștinii se adresează unii altora cu formula „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”, înlocuindu-se în această zi cu „Hristos s-a înălțat” și „Adevărat s-a înălțat”, cu mențiunea că se folosesc aceste adresări doar în această zi.

De Înălțare, există o serie de practici de care creștinii trebuie să țină seamă, mai ales legate de cultul morților.

Această zi mai este cunoscută și ca Ispas. Acesta ar fi fost martor la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor celor morți, așa că sărbătoarea îi poartă numele.

Specialiștii în etnografie și folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași au explicat pentru Adevărul acest mit străvechi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

„Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia

„În noaptea şi ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri şi practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece”,

explică specialiștii, pentru sursa citată.

În Joia Înălțării, în ziua în care se spune că Domnul Iisus Hristos s-a urcat la ceruri, creștinii se îngrijesc de cei care nu mai sunt printre noi.

Astfel, este o zi în care se face colivă și se duce la biserică și se împart alimente celor sărmani. În plus, mormintele se împodobesc cu flori, dar și cu frunze și ramuri de paltin.

Ce nu ai voie să faci în această zi

De Înălțare, este interzis să înstrăinezi lucruri din gospodărie și din casă, pentru ca toată familia să aibă parte de sănătate și bunăstare.
De asemenea, nu ai voie să împrumuți lucruri, să speli, să coși ori să faci curățenie.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Karmen a dezvăluit sexul bebeluşului, dar şi ce nume a ales

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies