Înălțarea Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe data de 25 mai

inaltarea domnului 2023
Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului 2023 este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Însă știați ce le este interzis femeilor să facă în această zi?

Aflați din rândurile următoare când este ziua în care va avea loc Înălțarea Domnului, în acest an, dar și ce le este interzis femeilor să facă în această zi. În plus, descoperiți și doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei mari sărbători ale lunii mai.

 

Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la Paște, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri când își binecuvânta ucenicii, așezându-se în dreapta Tatălui.

Acesta este și motivul pentru care, așa cum de sfânta sărbătoare pascală, creștinii se salută cu “Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat”, de Înălțarea Domnului aceștia se vor saluta cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”.

Atunci când vine vorba despre Înălțarea Domnului, sărbătoare mare a lunii mai, se pare că are loc pe data de 25 mai. Astfel încât, în acest an (2023), pică în ziua de joi.

Prin înălțarea Sa la cer, se încheie activitatea de răscumpărare a neamului omenesc după robia morţii şi a păcatului, conform celor știute până în prezent. Astfel încât, pentru că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele ortodox, această mare sărbătoare nu are o dată fixă, ci poate varia de la an la an, în funcție de ziua în care pică Paștele, bineînțeles. Cu toate acestea, se pare că indiferent de aspect, pică în fiecare an, în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

inaltarea domnului 2023 traditii
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe data de 25 mai

Ce le este interzis femeilor să facă pe data de 25 mai

  • Ca în orice altă sărbătoare, nu se spală rufele în această zi, pentru că se crede că acestea ar fi spălate cu apa lacrimilor Maicii Domnului.
  • Nu este bine nici să fie ceartă în casă pe 25 mai.
  • În această zi se împart ca pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă, lapte dulce fiert cu păsat și nu numai atât! Motiv pentru care, femeilor le este interzis să uite să se țină de această tradiție ținută de ani de zile.

inaltarea domnului 2023
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]
 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 

Alte tradiții și obiceiuri de   Înălțarea Domnului 2023

  • De Înălțarea Domnului, conform tradiției și obiceiurilor, se pare că nu se fac nunți sau botezuri. În caz contrar, se spune că nunta sau botezul nu ar mai avea noroc.
  • Tot în această zi, se spune că trebuie să se taie puțin păr din vârful cozilor de la vite, pentru a se îngropa în furnicare, în timp ce se rostesc cuvintele: “Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
  • Altă tradiție importantă spune că se vopsesc ouă roșii, aceasta fiind ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, tocmai pentru că din ziua de Paște, până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, perioadă în care trebuie să se evite consumul de ouă, lactate și carne. Cu toate acestea, în ciuda faptului că se păstrează tradiția ca și de Înălțarea Domnului să se prepare ouă fierte, conform unei alte tradiții, se pare că acestea nu trebuie, de fapt, mâncate, tocmai pentru că ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, cea care plângea pentru plecarea fiului său, la ceruri.
  • În ziua de Înălțarea Domnului, conform tradiției, se spune că trebuie să se pună frunze de nuc la brâu, la fel cum Mântuitorul a purtat în momentul în care s-a înălțat la cer. În plus, se pare că în unele zone ale țării, se pun frunze de leuștean la ferestre. Astfel, suntem păziți de cele rele.
  • De asemenea, conform obiceiului, se pare că vitele trebuie să se bată cu leuștean că să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe. Cu toate acestea, se spune că absolut tot ce se cultivă în pământ, după Înălțarea Domnului, nu va da roade.
  • De asemenea, conform unei alte tradiții, se pare că în această zi de sărbătoare se sfințesc plantele medicinale și se împart colaci sfințiți, care se aduc la biserică, pentru a fi citite de către preot în timpul slujbei, pentru ca mai apoi să fie împărtiți credincioșilor. Se spune că de la Paște, până la Înălțare, Cerurile sunt deschise, motiv pentru care, cei care trec în neființă în această perioadă, nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci direct în Rai. De Înălțarea Domnului, mormintele celor dragi se curăță cu frunze de paltin.

inaltarea domnului 2023 ortodox
Înălțarea Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 21 mai

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies