Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este o zi extrem de importanta care era tinuta in cinste si rugaciune inca din secolul IV, de pe vremea Imparatilor Constantin si Elena. Se sarbatoreste in fiecare an, pe 14 septembrie.
In popor, sarbatoarea mai este cunoscuta si sub denumirea de Ziua Sarpelui, existand credinta ca in aceasta zi serpii incep sa se retraga sub pamant pentru a hiberna. Totodata, conform traditiei populare, gospodarii trebuie sa evite sa taie lemne daca doresc sa tina serpii departe de casele si gospodariile lor.
Conform traditiei populare, anumite plante sfintite astazi sunt inzestrate cu puteri vindecatoare. In biserica, se sfintesc frunze si flori de maghiran, cimbru, menta, busuioc, amplasate in mod simbolic in jurul crucii.
Exista si o superstitie legata de monede. Se spune ca daca pastrezi astazi in portofel monede sfintite, alaturi de o cruciulita, vei avea parte de belsug si spor in ceea ce faci. Conform traditiei, este bine sa iti amintesti in ce zi a saptamanii a picat Ziua Inaltarii Sfintei Cruci caci de indata ce iti vei aminti vei capata putere si nu vei mai simti spaima.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sursa: adevarul.ro