Postul Nașterii Domnului este o perioadă foarte importantă din an, pentru credincioși. Află din acest articol mai multe detalii legate de această perioadă, dar și care este cea mai puternică rugăciune, pe care trebuie să o rostească femeile.
În calendarul ortodox există mai multe perioade în care creștinii trebuie să țină post, printre care se numără și Postul Nașterii Domnului, considerat unul dintre cele mai importante.
Când se ține Postul Nașterii Domnului
Citește și: Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului. Cum să te rogi la vreme de necaz și supărări
Citește și: Rugăciunea Sfântului Ciprian de dezlegare farmece și vrăji
Postul Nașterii Domnului, sau Postul Crăciunului, așa cum mai este denumit, este o perioadă foarte importantă pentru credincioși. Acesta începe de pe 15 noiembrie 2024 și durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2024. Așadar, după ce au postit toată această perioadă de timp, creștinii se pot bucura de toate bucatele pregătite pentru masa de Crăciun.
Tradiții și obiceiuri, în perioada Postului Nașterii Domnului
Perioada Postului Nașterii Domnului este un timp de pregătire spirituală pentru celebrarea Crăciunului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- joi, 21 noiembrie
- sâmbătă, 23 noiembrie
- duminică, 24 noiembrie
- luni, 25 noiembrie
- sâmbătă, 30 noiembrie
- duminică, 1 decembrie
- marți, 3 decembrie
- joi, 5 decembrie
- vineri, 6 decembrie
- sâmbătă, 7 decembrie
- duminică, 8 decembrie
- joi, 12 decembrie s
- sâmbătă, 14 decembrie
- duminică, 15 decembrie
Există o tradiție care spune că în această perioadă, în zilele de luni, miercuri și vineri, trebuie să consumați preparate fără ulei și fără vin. Totuși, dacă în aceste zile se sărbătorește un mare sfânt, această regulă nu mai trebuie respectată neapărat. În trecut, credincioșii obișnuiau ca în seara din Ajunul Crăciunului să consume fructe, covrigi, turte sau grâu fiert îndulcit cu miere. Tradiția bisericii spune că este interzis ca în Postul Crăciunului să se organizeze nunți sau botezuri și credincioșilor le este recomandat să renunțe la distracții și petreceri. Deși este un obicei mai recent în tradiția ortodoxă, împodobirea bradului a devenit un simbol al Crăciunului. De asemenea, o altă tradiție din această perioadă este legată de colindători: o mulțime de oameni, de obicei copii, merg din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Domnului.
Restricții în perioada Postului Nașterii Domnului
Ca în oricare altă perioadă de post, credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală, fie că vorbim de carne, lapte sau brânză. De asemenea, postul are legătură și cu partea spirituală. Așadar, li se recomandă să se roage cât mai mult, să nu aibă gânduri negative, să nu se certe cu nimeni și să nu bârfească. Mai mult, există și alte restricții, precum aceea că în perioadele de post de pe parcursul anului, nu se pot organiza cununii religioase. În cazul unei pomeni, aceasta trebuie să fie organizată tot în funcție de post. Cei ce vor să îi pomenească pe cei trecuți la cele veșnice, oferind bucate, trebuie să știe că acestea trebuie să fie de post.
Rugăciunea pe care femeile trebuie să o rostească, în postul Crăciunului
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele.
Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta.
Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească.
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”