Pentru a construi o relație stabilă, este nevoie de încredere, din partea ambelor persoane. În momentul în care un partener începe să își piardă din încrederea față de celălalt, apar diverse probleme, ce duc la disfuncționalitatea relației.
Descoperă în rândurile de mai jos ce înseamnă încrederea în partenerul de viață, dar și sfaturile pe care doctorul Cristian Andrei le are, cu privire la menținerea unei relații sănătoase, bazate pe încredere și respect.
Comunicare sinceră
Citește și: 4 lucruri despre căsătorie pe care trebuie să le știi înainte să faci acest pas
În orice relație, comunicarea este cel mai important factor. Este imposibil să avem încredere în celălalt, dacă nu comunicăm deschis și sincer, legat de diverse aspecte.
„Problema este nu ce face celălalt, ci cum gândești tu. Neîncrederea în cuplu este mai degrabă a celui care are neîncredere, nu este a celui care ar putea să o stârnească.
Stabilirea așteptărilor
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: 30 de întrebări interesante și distractive pentru a cunoaște mai bine băieții
Înainte de a intra într-o relație, este esențial să discutăm cu persoana respectivă despre așteptările pe care le avem de la cuplu, pentru a nu exista probleme și neînțelegeri pe parcurs.
Respect și empatie
În momentul în care devenim extrem de suspicioși și încercăm să îi controlăm viața celuilalt, nu facem decât să îi demonstrăm faptul că nu îi respectăm intimitatea, dar și lipsa noastră de empatie.
Integritate și fidelitate
Este important de înțeles faptul ideea că, odată ce o persoană este extrem de geloasă, fără a avea motive, există mai multe șanse ca cealaltă persoană să devină infidelă. În mod evident, când fidelitatea începe să aibă de suferit, apare neîncrederea, iar relația începe să devină disfuncțională.
„Sunt bărbați care mint pentru că așa s-au obișnuit cu mama lor, ca să nu o supere. De multe ori, noi mințim ca să nu îi supărăm pe cei pe care îi mințim. Bineînțeles că celălalt își pierde încrederea, dacă l-ai mințit în serie. Cu cât ai mai puțină încredere în tine, cu atât este mai importantă încrederea în cuplu pentru tine. Noi trebuie să intrăm în cuplu cu o încredere maximă în noi, ceea ce ne face foarte buni de iubit. Când un om are încredere în el, este foarte iubit de celălalt și nu se mai pune problema minciunilor, pentru că este frumos tot.”, a povestit doctorul Cristian Andrei.
Compartimentarea spațiului personal
Cele mai multe probleme apar în cupluri în care unul din parteneri are propria viață, începe să se dezvolte, are pasiuni și prieteni, iar celălalt nu dispune de toate aceste lucruri. În mod evident, cel fără ocupația va încerca să îl acapareze pe celălalt și va avea episoade de paranoia. De aceea, se recomandă ca într-un cuplu să existe spațiu, iar fiecare să aibă propriile ocupații și interese, pentru a nu se mai gândi constant la ce face celălalt. O persoană ce nu are încredere în nimeni, de fapt nu se încrede destul în propria persoană. Mai mult, dacă cei doi vor petrece timp doar împreună, se va instala monotonia.
„Dacă persoana se dezvoltă, are prieteni suficienți de mulți, dacă ea este cu o viață diversificată, nu mai are nevoie să urmărească fiecare gest de al tău. Recomandarea mea este să îți ajuți partenerul cu propria viață, să aibă diversitate, să fie sigur pe el și apoi poți să îi lași și parola. Dacă nu are încredere în propria persoană, poți să îi dai toate parolele, tot suspicios va fi.”, a declarat doctorul.