Multe feluri de biscuiti, fursecuri, prajituri si alte alimente procesate, disponibile in comert, contin un tip de grasimi foarte daunatoare, numite grasimi trans, care au efecte nocive asupra creierului uman, arata un studiu
Grasimile trans sunt utilizate atat in fabricile de alimente procesate, cât si in restaurante, pentru a imbunatati textura, durata de pastrare a produselor sau gustul.
Aceste grasimi sunt obtinute adaugând hidrogen uleiurilor vegetate, pentru a le solidifica, de unde si numele de grasimi partial hidrogenate.
Studii anterioare descoperisera corelatii intre consumul de grasimi trans, pe de o parte, si greutate corporala mai mare, risc sporit de boli de inima si o agresivitate crescuta, pe de alta parte.
Un studiu realizat pe 1000 de barbati cu vârsta sub 45 de ani a aratat ca aceia care consumau cele mai mari cantitati de grasimi trans au obtinut cele mai mici scoruri la un test de memorie ce presupunea retinerea unor cuvinte. Cei care consumau cantitatile cele mai mari de grasimi trans si-au reamintit, in medie, cu 11 cuvinte mai putin (reprezentând un rezultat cu aproximativ 10% mai slab) decât cei consumau cele mai mici cantitati de asemenea grasimi. Corelatia s-a mentinut chiar si dupa ce au fost luate in considerare deosebirile legate de vârsta, educatie sau eventuala prezenta a depresiei.
Sursa: Descopera.ro
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro