De 1 Decembrie, dar și cu alte ocazii festive, vedetele de la noi poartă cu mândrie ia românească.
Cămașa tradițională românească din pânza de in brodată manual a devenit în ultimii ani o ținută purtată cu mândrie de tot mai multe vedete de la noi.
Au purtat-o pe scenă și în videoclipuri, artiste precum Andra sau Elena Gheorghe, a fost îmbrăcată în ie, Mădălina Ghenea la Cannes, s-au pozat în cămașa tradițională, politicenele de-a lungul vremii și au fost făcute numeroase ședințe foto într-o astfel de ținută.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Cum se îmbrăcau femeile în urmă cu un secol? Comentarii uluitoare ale Ralucăi Bădulescu!
Citeste si: Horoscop 2- 8 decembrie 2019. Trei zodii trebuie să evite discuții aprinse, riscă să piardă TOTUL
În special, de Ziua Națională, vedetele de la noi au ales să se îmbrace în ie și să transmită mesaje de ”La multi ani” românilor într-o astfel de ținută.
Ce semnifică broderiile de pe ia românească
Unii istorici presupun că ia a fost purtată pentru prima dată în perioada culturii Cucuteni (aprox. 5500 î.e.n.- 2750 î.e.n.), una dintre cel mai vechi civilizații din Europa.Cămașa
era confecționată din pânză de in sau de cânepă, din borangic sau mătase. Simbolul cel mai des întâlnit în acele vremuri era crucea, simbol solar stilizat poziționat central. Încă din epocile precreștine, vestimentația avea și un rol de protecție, de aceea sunt multe simboluri cu semnificații magice sau benefice.Iile se confecționau de femei în timpul șezătorilor, atunci când ele, în tip ce cântau, confecționau haine. Cămășile erau diferite de la o regiune la alta nu numai prin textura materialelor, ci și prin modelele și broderiile aplicate.
Cele trei elemente prin care se deosebește ia sunt: tipul de deschidere a gulerului, modul de tăiere și structură a tiparului și metoda de inserție a mânecilor. Putem deosebi cămașa dreaptă sau încretiță la gât, care se strânge cu nasturi sau șnururi, iar cămășile și iile cu croială simplă (din patru foi drepte, fără răscroială) sunt pentru întrebuințarea zilnică.
De-a lungul timpului, oamenii au îmbrăcat ia atât în zilele de sărbătoare, cât și uzual, la muncile câmpului. O mare importanță o are cromatica, astfel fetițele și fetele tinere purtau pe fondul alb broderii cusute cu galben auriu și portocaliu, femeile cu copii albastru, femeile recent căsătorite roșu, iar albastru închis și negru sunt culorile pe care le purtau femeile văduve sau în vârstă. Recent, broderiile negre sunt folosite și de tinere în momente de sărbătoare, iar firului negru i se adaugă combinații de galben-auriu, brun-roșcat, violet, verde, albastru.
Specialiștii susțin că pentru a recunoaște o ie autentică trebuie să fii atent la un detaliu important, știut de puțini: ia originală nu este terminată, deoarece femeile de la sat considerau că perfecțiunea nu este a omului, ci îi aparține lui Dumnezeu.