Infecțiile respiratorii superioare la bebeluși sunt stresante pentru părinți

Infecțiile respiratorii superioare la bebeluși sunt stresante pentru părinți

Cele mai multe răceli la bebeluși se manifestă prin simptome clare, ce sunt ușor de ameliorat și tratat cu ajutorul recomandărilor medicilor. Uneori însă, pot apărea și complicații și deci, necesitatea de a merge imediat la medic apare cu siguranță.

Nasul înfundat este cel mai simplu simptom al unei răceli și reprezintă principala cauză care produce probleme respiratorii la bebeluș. Congestia nazală poate duce și la alte probleme de sănătate, poate cauza durere de gât, tuse, acumulare și scurgere de mucus.

Din punct de vedere anatomic, laringele și faringele se află în apropiere de nasul bebelușului și deci riscul de boli, infecții și simptome produse de bacterii, iritații și virusuri crește. Simptomele care arată clar prezența acestor agenți patogeni sunt excesul de mucus, inflamațiile și durerile de gât. Uneori pot fi afectate și căile auditive, atunci când bacteriile ajung la ureche și provoacă infecții ale urechii și rinosinuzită.

Cele mai frecvente cauze ale nasului înfundat la bebeluși sunt infecțiile virale ale tractului respirator superior și alergiile. Alergenii irită mucoasa cavității nazale și duce la hiperemia ei, la o permeabilitate mai mare a vaselor sanguine.

Drept urmare, inflamația mucoasei nazale crește și de asemenea apare un nivel ridicat al mucusului secretat din țesuturi. Această cantitate ridicată de secreții nazale împiedică respirația normală și va crea acea senzație de nas înfundat.

Experții în domeniul sănătății spun că infecțiile respiratorii la copiii mici pot fi chiar stresante pentru părinți, însă un aspirator nazal pentru bebeluși pare să ajute în acest sens. Cu ajutorul unei simple pompițe nazale de calitate se poate face aspirarea rapidă și blândă a secrețiilor din nasul micuțului, iar asta îl va face pe bebeluș să respire mai bine și va oferi părinților liniștea sufletească, de care au atâta nevoie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Bebelușii pot suferi de congestie nazală din cauza răcelii, guturaiului și nu își pot curăța nasul singuri.

Din fericire, ei pot fi ajutați cu un dispozitiv de aspirație, care poate îndepărta mucusul din căile nazale.

Aceste dispozitive sunt folosite pentru igiena zilnică, pentru a curăța nasul bebelușului înainte de a-l hrăni, pentru a îndepărta impuritățile din nas în caz de guturai, răceală. Ele pot fi de diferite tipuri (ce se diferențiază prin accesibilitate, confort, ușurință de utilizare și de întreținere, portabilitate, eficiență) și anume: 

  • Pompiță nazală cu balon
  • Aspiratorul nazal cu tub, aspiratorul nazal manual
  • Pompița nazală sau batista bebelușului
  • Aspiratorul nazal electric care este portabil, reglabil, reîncărcabil.

Cele mai bune aspiratoare nazale sunt considerate acelea electrice, pentru că au un design ergonomic, sunt eficiente, ușor de utilizat și de transportat în călătorii. De obicei au baterii ori sunt reîncărcabile și pot fi folosite mult timp. Dacă se preferă un aspirator ieftin, atunci cel mai potrivit este aspiratorul nazal manual sau cu tub.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pentru un bebeluș, respirația pe nas este esențială și deci are nevoie de un astfel de dispozitiv pentru a scăpa de congestia nazală. Aceasta poate fi un adevărat chin pentru bebeluș, dar și pentru părinții acestuia care vor să facă ceva, să-l ajute să scape de excesul de inflamație. Mucusul produs în exces de inflamație îi obstrucționează căile respiratorii și îi poate cauza complicații pentru sănătate. Aceste simptome îl fac să fie nervos, agitat, iritabil, să plângă în mod frecvent și chiar să refuze mâncarea.

Când un bebeluș tușește, cele mai frecvente cauze sunt răceala, otita medie, inflamația tractului respirator superior, reacțiile alergice la anumite substanțe. În caz de răceală, tusea poate fi uscată sau umedă. Chiar la începutul bolii, poate să apară tusea uscată, dar și o secreție de spută ușoară, treptat însă aceasta se va transforma în tuse umedă.

Un bebeluș cu astfel de simptome trebuie să fie dus la medic, pentru că are nevoie de un tratament recomandat de acesta.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină