În acest an, românii cumpără vechimea în muncă mai scump decât anul trecut, dar cererea rămâne ridicată. Iată care sunt condițiile și procedurile.
Românii care nu au acumulat minimul de ani pentru a beneficia de pensia de stat pot cumpăra vechime până la 31 august 2023.
Citește și: Viitoarele pensionare pot avea de suferit! Punctul de pensie urmează să fie modificat
Condiții privind vechimea în muncă
Primul pas este să mergeți Casa de Pensii Acolo, vă vor întreba mai întâi de cât timp nu v-ați plătit contribuțiile.
Apoi decideți pentru cât timp doriți să cumpărați vechimea în muncă. Tot ce trebuie să faceți este să completați formularele de declarație și de contract și să le depuneți la birou.
De exemplu, Dan mai avea nevoie de câțiva ani pentru a se califica pentru pensia de stat. Se duce la biroul de pensii pentru a semna un contract.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Minimul este de 15 ani. Eu întâmplător aveam numai 12 ani acoperiți, deci am de recuperat o perioada de circa 3 ani de zile. Prima dată am fost ajutat să obțin o evaluare grosieră a perioadei lipsă și când am venit aici pur și simplu mi-au dat formularele să le completez”, a spus Dan.
Se dau mai mulţi bani pentru a cumpăra vechimea
Contribuția minimă este de 750 de lei pe lună, echivalentul a 9.000 de lei pe an. Taxa de serviciu este mai mare cu aproximativ 100 de lei față de anul precedent și se calculează pe baza salariului minim pe economie. Plățile se fac într-o singură tranșă sau în rate, pentru o perioadă de până la șase ani consecutivi sau în rate.
„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, a spus Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții.
Cu toate că o mare parte din români și-ar dori să cumpere vechime de muncă, aleg să nu o facă pentru că li se pare mult prea costisitor.
„Este destul de greu pentru că foarte multe persoane care au muncit foarte mulți ani au fost păcălite prin faptul că li s-au spus că le-au făcut contracte de muncă, că li s-au plătit asigurările și toate astea și s-au trezit la o anumită vârstă când și-au luat desfășurătorul pentru cotizație să nu mai există acei bani.
Citește și: Se majorează tichetele de creșă! Câți bani vor primi mamele începând cu luna aprilie 2023