Ingredientul care ajută cozonacul să crească. Nu este vorba despre drojdie

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească

Există multe rețete de cozonac și sunt diferite de la o zonă a țării la alta. Fiecare gospodină deține propriul ei secret pentru ca acesta să iasă pufos și gustos. Există un ingredient care ajută cozonacul să crească și acesta cu este drojdia.

Nu te-ai gândit până acum la asta. Trebuie doar sa ai grijă la cantitatea folosită.

Citește și: Cum a luat naștere pâinea. „A fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari”

Ingredientul care ajută cozonacul să crească

Primul ingredient care necesită atenție atunci când pregătești cozonac este faina.

Trebuie să fie neapărat 000 sau 480/450 specială pentru patiserie/cofetărie. După ce adaugi drojdia trebuie să frămânți, iar apoi aștepți ca aluatul să iasă ca la carte. Asta se va întâmpla doar dacă ții cont și de cantitatea de zahăr pe care o pui în compoziție. Foarte puțini oameni știu că zahărul influențează timpul de dospire și cred că drojdia face toată această treabă.

Trebuie sa reținem faptul că excesul de zahăr inhibă dospirea.

Dacă nu se ține cont de frământatul puternic, de temperatura camerei, de timpul de dospire, dar și de cantitatea de zahăr folosită, cozonacul nu va ieși deloc pufos și aerat.

Citește și: Ce se face cu nuca, înainte de a se pune în cozonac. Multe gospodine fac această greșeală

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cât zahăr trebuie folosit pentru cozonac

Specialiștii spun că trebuie să folosim 250 de grame de zahăr pentru fiecare kilogram de făină utilizat. Cantitatea de zahăr se poate reduce dar cozonacul nu va ieși destul de dulce. În plus, în loc de zahăr se poate folosi pudră de ștevie, care este cea mai indicată ca îndulcitor.

Folosim zahăr alb sau zahăr brum pentru cozonac

Dacă vei folosi zahar brun pentru cozonac trebuie sa știi ca acesta va schimba gustul cozonacului și îi va da o aromă de caramel. În acest caz, și culoarea cozonacului va fi mai închisă. Acest zahăr retine ma mult umezeala și cozonacul nu va ieși aerat. Zaharul brun este puțin mai dulce decât zaharul alb și se recomandă folosirea unei cantități mai mici pentru a obține gustul dorit.

În concluzie, pentru un cozonac perfect se recomandă folosirea zaharului alb.

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cât timp se tine cozonacul la copt și la câte grade trebuie sa fie cuptorul

Timpul de coacere reprezintă un detaliu foarte important după pregătirea și frământarea aluatului. Pentru ca un cozonac să fie ușor rumenit trebuie să stea la cuptor aproximativ o oră. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit astfel: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade. Pentru un cuptor clasic se recomandă ca sub tăvile de cozonac să pui o tavă cu apă pentru ca aceștia să nu se ardă.

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Trucuri magice pentru un cozonac pufos. Va arăta la fel ca în fotografiile celor mai mari bucătari



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cum să prăjești cârnații ca să nu mai plesnească. Trucul este util pentru toate gospodinele

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies