Ingredientul care ajută cozonacul să crească. Nu este vorba despre drojdie

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească

Există multe rețete de cozonac și sunt diferite de la o zonă a țării la alta. Fiecare gospodină deține propriul ei secret pentru ca acesta să iasă pufos și gustos. Există un ingredient care ajută cozonacul să crească și acesta cu este drojdia.

Nu te-ai gândit până acum la asta. Trebuie doar sa ai grijă la cantitatea folosită.

Citește și: Cum a luat naștere pâinea. „A fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari”

Ingredientul care ajută cozonacul să crească

Primul ingredient care necesită atenție atunci când pregătești cozonac este faina.

Trebuie să fie neapărat 000 sau 480/450 specială pentru patiserie/cofetărie. După ce adaugi drojdia trebuie să frămânți, iar apoi aștepți ca aluatul să iasă ca la carte. Asta se va întâmpla doar dacă ții cont și de cantitatea de zahăr pe care o pui în compoziție. Foarte puțini oameni știu că zahărul influențează timpul de dospire și cred că drojdia face toată această treabă.

Trebuie sa reținem faptul că excesul de zahăr inhibă dospirea.

Dacă nu se ține cont de frământatul puternic, de temperatura camerei, de timpul de dospire, dar și de cantitatea de zahăr folosită, cozonacul nu va ieși deloc pufos și aerat.

Citește și: Ce se face cu nuca, înainte de a se pune în cozonac. Multe gospodine fac această greșeală

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Cât zahăr trebuie folosit pentru cozonac

Specialiștii spun că trebuie să folosim 250 de grame de zahăr pentru fiecare kilogram de făină utilizat. Cantitatea de zahăr se poate reduce dar cozonacul nu va ieși destul de dulce. În plus, în loc de zahăr se poate folosi pudră de ștevie, care este cea mai indicată ca îndulcitor.

Folosim zahăr alb sau zahăr brum pentru cozonac

Dacă vei folosi zahar brun pentru cozonac trebuie sa știi ca acesta va schimba gustul cozonacului și îi va da o aromă de caramel. În acest caz, și culoarea cozonacului va fi mai închisă. Acest zahăr retine ma mult umezeala și cozonacul nu va ieși aerat. Zaharul brun este puțin mai dulce decât zaharul alb și se recomandă folosirea unei cantități mai mici pentru a obține gustul dorit.

În concluzie, pentru un cozonac perfect se recomandă folosirea zaharului alb.

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Cât timp se tine cozonacul la copt și la câte grade trebuie sa fie cuptorul

Timpul de coacere reprezintă un detaliu foarte important după pregătirea și frământarea aluatului. Pentru ca un cozonac să fie ușor rumenit trebuie să stea la cuptor aproximativ o oră. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit astfel: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade. Pentru un cuptor clasic se recomandă ca sub tăvile de cozonac să pui o tavă cu apă pentru ca aceștia să nu se ardă.

Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Ingredientul care ajută cozonacul să crească[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Trucuri magice pentru un cozonac pufos. Va arăta la fel ca în fotografiile celor mai mari bucătari



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Cum să prăjești cârnații ca să nu mai plesnească. Trucul este util pentru toate gospodinele

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies