Există multe rețete de cozonac și sunt diferite de la o zonă a țării la alta. Fiecare gospodină deține propriul ei secret pentru ca acesta să iasă pufos și gustos. Există un ingredient care ajută cozonacul să crească și acesta cu este drojdia.
Nu te-ai gândit până acum la asta. Trebuie doar sa ai grijă la cantitatea folosită.
Ingredientul care ajută cozonacul să crească
Primul ingredient care necesită atenție atunci când pregătești cozonac este faina.
Trebuie sa reținem faptul că excesul de zahăr inhibă dospirea.
Citește și: Ce se face cu nuca, înainte de a se pune în cozonac. Multe gospodine fac această greșeală
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cât zahăr trebuie folosit pentru cozonac
Specialiștii spun că trebuie să folosim 250 de grame de zahăr pentru fiecare kilogram de făină utilizat. Cantitatea de zahăr se poate reduce dar cozonacul nu va ieși destul de dulce. În plus, în loc de zahăr se poate folosi pudră de ștevie, care este cea mai indicată ca îndulcitor.
Folosim zahăr alb sau zahăr brum pentru cozonac
Dacă vei folosi zahar brun pentru cozonac trebuie sa știi ca acesta va schimba gustul cozonacului și îi va da o aromă de caramel. În acest caz, și culoarea cozonacului va fi mai închisă. Acest zahăr retine ma mult umezeala și cozonacul nu va ieși aerat. Zaharul brun este puțin mai dulce decât zaharul alb și se recomandă folosirea unei cantități mai mici pentru a obține gustul dorit.
În concluzie, pentru un cozonac perfect se recomandă folosirea zaharului alb.
Cât timp se tine cozonacul la copt și la câte grade trebuie sa fie cuptorul
Timpul de coacere reprezintă un detaliu foarte important după pregătirea și frământarea aluatului. Pentru ca un cozonac să fie ușor rumenit trebuie să stea la cuptor aproximativ o oră. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit astfel: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade. Pentru un cuptor clasic se recomandă ca sub tăvile de cozonac să pui o tavă cu apă pentru ca aceștia să nu se ardă.
Citește și: Trucuri magice pentru un cozonac pufos. Va arăta la fel ca în fotografiile celor mai mari bucătari