Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac. Greșeala care strică tot gustul

Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac

Crăciunul este din ce în ce mai aproape, iar gospodinele încep deja să facă lista de cumpărături pentru cele mai delicioase preparate tradiționale. Printre bunătățile care nu vor lipsi de pe masa de Sărbători este cozonacul. Modul de pregătire diferă în fiecare regiune, însă un ingredient nu își are locul în aluatul acestui desert celebru!

Cozonacii nu sunt întotdeauna ușor de făcut, dacă nu există experiență în bucătărie. Însă, cu ajutorul acestei rețete, nu doar gospodinele pricepute vor avea un aluat rumen, pufos și aromat, ci și persoanele care nu sunt neapărat pasionate de arta gătitului. Veți rămâne uimiți de rezultatul final și, mai mult ca sigur, o veți încerca cu alte ocazii. Însă, este important ca ingredientele folosite la cozonaci să fie de calitate. La fel de importantă este cantitatea lor.

Citește și: Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură a Mirelei Vaida. Cum o prepară celebra prezentatoare TV

Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac [Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Rețetă de ciorbă de perișoare tradițională. Este una din cele mai tipice ciorbe românești!

Rețeta de cozonaci

Pentru rețeta de cozonaci aveți nevoie de câteva ingrediente esențiale, ușor de găsit în cămară.

Ingrediente

1 kg de făină;
5 ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenușurile, iar albușurile sunt păstrate pentru umplutură);
250 g de zahăr;
lapte (pregătește aproximativ un sfert până la jumătate de litru);
100 ml ulei pentru frământat;
50 g de drojdie;
esențe (vanilie, rom, coajă de lămâie și portocale) și un praf de sare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Pentru umplutură: zahăr, cacao și nuci măcinate, rahat și stafide, după preferințe.

Este important de reținut faptul că, cu câteva ore înainte de frământarea aluatului, toate ingredientele trebuie păstrate la temperatura camerei. Astfel, nu se deschide geamul sau ușa înainte

de rețetă, pentru a evita răcirea aerului atât în timpul frământării, cât și după scoaterea cozonacului din cuptor.

Citește și: Când trebuie pus borșul în ciorbă pentru a ieși senzațională. Multe gospodine fac o greșeală în timpul preparării

Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac [Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Cura de slăbire rapidă de post. Care este planul alimentar

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Mod de preparare

1. Se amestecă drojdia cu un praf de zahăr, frecând bine.
2. Mai apoi, se adaugă puțin lapte călduț și făină (doar cât să se îngroașe puțin aluatul). Rezultatul se numește „plămădeț”. Atenție: nu se pune făina rece, iar laptele trebuie să fie călduț. Altfel, există riscul de a nu mai crește aluatul, iar gustul nu va mai fi la fel de bun. Lasă plămădețul câteva minute la căldură, ca să crească.
3. Separat, se amestecă cinci gălbenușuri cu un praf de sare, iar mai apoi cu zahărul, esențele, coaja de lămâie sau portocală.
4. Se așează făina pentru aluat într-un vas mare. În mijlocul ei se face o deschizătură, în care se vor adăuga ouăle și plămădețul, după ce a crescut. Se omogenizează puțin și mai apoi se completează cu lapte cald, cât să nu devină aluatul prea moale.
5. Mai apoi, se bate coca, și se împăturește-o continuu. Se adună marginile de la mijloc, după care se întoarce invers aluatul și se frământă. După, se repetă procedura cel puțin jumătate de oră. Este obligatoriu ca frământatul să fie făcut cu mâinile înmuiate în ulei călduț.

6. Bucătarii sunt de părere că aluatul este aproape gata atunci când apar primele bule de aer. După ce se termină cu frământatul, se lasă coca să se „odihnească”, apoi se rupe în două bucăți.
7. Prima parte se împarte în două. Pe fiecare se toarnă din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se ornează cu rahat. Mai apoi, se rulează și împletește ambele rulouri. Se procedează la fel și cu aluatul rămas.
8. Se bagă aluatul în tava de cozonac tapetată cu foaie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.
9. Se lasă afară la crescut încă jumătate de oră, după care se unge cozonacul cu un ou și presară zahăr. Mai apoi, se bagă tava în cuptor circa 45 de minute, până când se rumenește frumos.

Sfat prețios: Nu se deschide ușa cuptorului în primele 30 de minute, deoarece există riscul ca întreaga compoziție să se lase.

Citește și: Rulouri de primăvară cu legume. O gustare perfectă din bucătăria chinezească!

Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac [Sursa foto: shutterstock]



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Rețetă de Cheesecake La Viña, cunoscut sub denumirea ca cheesecake ars

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat