Varza dulce călită este un preparat tradițional, consistent, și extrem de delicios. Varza călită poate fi preparată în cuptor sau pe aragaz, și este foarte populară în toate zonele țării, rețeta fiind adaptată în funcție de fiecare regiune.
Varza dulce calită, este recomandată să fie pregătită în vasele din fontă, fiind cele mai potrivite pentru că distribuie căldura uniform. Însă, nu este absolut necesar. Dacă nu dețineți un astfel de vas, puteți folosi orice oală cu pereți mai groși. Pentru 4 porții și un timp de pregătire de aproximativ 40 de minute, aveți nevoie de câteva ingrediente esențiale.
Ingrediente
1,2 kg de varză nouă, cu frunze subțiri
100 g slănină afumată, tăiată felii subțiri
O ceapă de mărime medie
Două frunze mici de dafin
1 linguriță de cimbru uscat
150 ml apă
1 linguriță de boabe de piper negru
200 g suc de roșii concentrat, dacă este posibil de casă
1 linguriță de boia dulce
1 linguriță rasă de sare
Un borcan de ardei iute în oțet
Utilizați în loc de ulei, niște bacon sau slănină afumată
Pentru procesul de călire este nevoie de grăsime, cea mai recomandată fiind slănina afumată. Însă, trebuie să fie suficientă pentru ca varza să fie gătită cum trebuie, nu să fiarbă. Puteți înlocui 70g de grăsime de porc sau 70g de ulei, dar slănina afumată va da un gust excepțional.
Mai apoi, se pune tigaia la foc mic și se așază feliile de bacon în tigaie.
Citeste si: Când trebuie adăugat usturoiul în preparate
Citeste si: Cum poți curăța butoiul de varză murată? Trucul pe care orice gospodină ar trebui să-l știe
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Se pune varza tăiată felii într-un castron mare, se presară puțină sare, cât 3 degete sau un sfert de linguriță, apoi se frământă cu mâinile. Scopul acestui pas este de a reduce volumul frunzelor, ca să se poată pune o cantitate mai mare în recipient, dintr-o dată.
Mai apoi, trebuie să vă ocupați de curățarea și tăierea cepei. Nu trebuie să fie tocat prea fin. În acest moment, slănina ar trebui să se fi topit, așadar poate fi scoasă din oală. Jumătățile vor fi aperitivul secret al bucătarului. Se poate face o crustă după ce se răcesc, presărată cu puțină sare.
Varza trebuie adăugată treptat
După pasul anterior, ceapa se pune la călit. Ea trebuie ținută până când devine gălbuie și translucidă, dar fără să se rumenească. Mai apoi, se adaugă jumătate din varza frământată cu sare. Se încălzește câteva minute, până când își reduce volumul, apoi se pune și al doilea strat, la foc mic.
Mai apoi se adaugă o cană de apă, aproximativ 150 ml.
Citeste si: Cât timp se fierbe ștevia. Care este secretul gospodinelor?
Citeste si: Ce înseamnă legume blanșate. Care este secretul bucătarilor pentru acest preparat
După ce varza este fiartă bine, se adaugă și sucul de roșii. Sucul de roșii nu se adaugă dintr-o dată, pentru că, în funcție de concentrația lui, veți avea nevoie de mai mult sau mai puțin. Ideal ar fi să se pună în jur de 200 g, deci trebuie turnat treptat.
Boiaua dulce strică gustul mâncării dacă nu este aleasă cum trebuie
De asemenea, puteți folosi și o lingură de bulion în loc de sucul de roșii, în special cel făcut în casă, fiind mai potrivit pentru acest preparat, deoarece are o aciditate mai mare, și este în general mai dulce, ceea ce este perfect pentru varza călită. În cele din urmă se adaugă și boabele de piper, frunzele de dafin, cimbrul uscat și boiaua dulce. Trebuie o atenție sporită pentru boiaua dulce, deoarece nu sunt toate la fel, unele mărci având o boia mai amară, în timp ce altele sunt mai puțin amare și mai dulci. Când cumpărați, trebuie să luați pliculețe de la diferiți producători, gustați-le și rămâneți la cele mai dulci.
Citeste si: Ciorbă de post ca la bunica. Iată o reţetă simplă şi aromată
Citeste si: Dieta de detoxifiere recomandată de Mihaela Bilic pentru primăvară
Cel mai important ingredient este oțetul din borcanul de ardei iuți murați, deoarece o varză dulce gustoasă are nevoie de un ingredient acru. Unele persoane obișnuiesc să pună supă de sfeclă roșie, alții vin, dar cel mai recomandabil este oțetul din ardei iute. În funcție de cât de puternic este oțetul, folosiți între 3 și 6 linguri. Începeți cu 3 linguri, le gustați, și mai adăugați dacă mai este nevoie.
Ultimul ingredient este o linguriță de sare grunjoasă. Puteți adăuga mai multă sau mai puțină sare, după propriul plac. Apoi, lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic 5-10 minute sau puneți-o în cuptor la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute, după preferințe. Poftă bună!