Gospodinele au început pregătirile pentru iarnă a ultimelor legume. Varza se află în topul principalelor alimente ce trebuie puse la murat pentru a reuși să se acrească până la sosirea sărbătorilor de iarnă. Iată care este ingredientul în valoare de doar 2 lei care reușește să menţină mult timp zeama de la varza murată gustoasă și foarte limpede!
Punerea la murat a verzei nu este întotdeauna un proces greu. Legumele se pot păstra în condiții foarte bune, atât timp cât se respectă anumite trucuri care pot prelungi rezistența lor în butoi. Marele secret are de-a face cu menținerea zemii de la varză cât mai limpede și mai gustoasă. Așadar, una dintre cele mai comune probleme întâmpinate de gospodine este apariția de floare în butoiul cu varză murată.
Citeste si: Care sunt beneficiile murăturilor. ”Oțetul irită mucoasa stomacului, și poate determina diferite patologii.”
Ingredientul secret care reușește să păstreze zeama de la varza murată delicioasă
Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, este nevoie să se adauge un ingredient de 2 lei, care reușește să mențină amestecul lichid limpede. Ingredientul secret este un cub de zahăr. Cubul de zahăr trebuie pus în butoi o dată pe săptămână, după ce varza a fost pusă la murat. Legumele nu se vor acri prea tare, rămânând limpezi și gustoase până la primăvară. Mai mult decât atât, varza va fi mult mai crocantă, însă nu într-un mod exagerat.
Varza va fi numai bună pentru a fi folosită la iarnă. Cei mai profesioniști bucătari recomandă să se dizolve în puțină zeamă de varză un plic de conservant. În acest mod, în butoi nu își va face apariția niciun fel de floare.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Rețeta Gabrielei Cristea de murături asortate
Citeste si: Cum se prepară varza murată gustoasă. Ce truc util să folosiți
Cum să pui varza la murat, mod de preparare pas cu pas
Ingrediente pentru saramură
18 litri de apă rece;
450 g sare grunjoasă (nu iodată!).
Ce condimente trebuie folosite
2 legături de cimbru uscat;
2 legături de mărar uscat;
4-5 ardei iuți;
1 lingură cu vârf semințe de chimen.
Citeste si: Varza este alimentul cu proprietăți neștiute. „Are beneficii foarte mari pe detoxifiere”
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Citeste si: Cum poți curăța butoiul de varză murată? Trucul pe care orice gospodină ar trebui să-l știe
Mod de preparare varză murată la butoi
1. Primul pas constă în îndepărtarea câtorva frunze de varză din învelișul exterior al varzei.
2. Mai apoi se spală varza, se taie cotorul și se scobește cât mai adânc posibil, încât saramura să-și facă efectul mult mai bine.
3. După, se pune pe fundul butoiului de varză jumătate dintre condimentele amintite în lista de mai sus.
4. Verzele se așează cu atenție în butoi.
5. Mai apoi se adaugă, printre verze, condimente.
6. Se începe prepararea saramurii: se amestecă 18 litri de apă rece cu 450 g de sare grunjoasă.
7. Se toarnă mai apoi saramura în butoiul cu varză, amestecul lichid trebuind să acopere în totalitate verzele.
8. Mai apoi, se adaugă deasupra verzelor restul de condimente.
În final, butoiul cu varză trebuie sigilat extrem de bine cu capacul cu care acesta a fost cumpărat. După, este recomandată depozitarea lui într-un loc umbros și răcoros, la temperaturi scăzute, precum într-o cămară sau un beci. Nu trebuie uitat să se pitrocească varza murată – procesul trebuie realizat o dată la trei zile, pentru ca legumele să nu înceapă să se strice.