Mirela Vaida este una dintre cele mai apreciate vedete din televiziune și o gospodină de excepție. Prezentatoarea TV a explicat, într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, care este rețeta mamei sale pentru un cozonac pufos.
Dacă vrei și tu să împarți cu familia un cozonac pufos și delicios, în rândurile de mai jos vei afla cum!
Rețeta Mirelei Vaida pentru cel mai pufos cozonac
Citește și: Rețeta de paste cu sos de brânză a Mirelei Vaida. O idee genială pentru un prânz delicios!
Citește și: Rețeta autentică a Gabrielei Cristea pentru un cozonac pufos și delicios
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Mirela Vaida are toate motivele să se considere o femeie completă. Este o prezentatoare de succes, are un soț devotat și trei copii minunați care îi aduc zâmbete și fericire în fiecare zi.
De asemenea, este o gospodină activă, care își încântă familia cu mese delicioase gătite în casă. Pe canalul ei de YouTube, Mirela Vaida a împărtășit o rețetă pas cu pas de prăjitură cu pufuleți de nuci și miez de nucă.
Ingrediente pentru aluat
- două kilograme de făină albă tip “000”
- sare
- zahăr
- drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă o lămâie dată pe răzătoare
- esenţe
- 7-8 ouă
- lapte cald
- apă minerală
Ingrediente pentru umplutură:
- rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
- un kilogram de miez de nucă
- zahăr
- cacao
- lapte esenţe (de rom, lămâie și portocală)
- stafide
Mod de preparare
Ingredientul secret care garantează brioșele pufoase, odată scoase din cuptor, este apa minerală, aceasta slăbește aluatul.
„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut acest amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, șase gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvăluit Mirela Vaida în videoclipul publicat pe canalul ei de YouTube.
Ulterior, se pune zahărul într-un vas, pudra de cacao, miezul de nucă, iar peste ele se toarnă puțin lapte, esență de rom, lămâie și portocale. Tăvile de copt se vor unge cu unt, iar după ce a crescut aluatul se ia și se împarte în patru, deoarece vor ieși doi cozonaci împletiți.
„Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tăvile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiți. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuș cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră.”, a mai explicat Mirela Vaida.