Perioada de sarcină este o perioadă minunată pentru viitoarele mămici, dar în acelaşi timp și destul de grea pentru tot organismul, inclusiv pentru piele, care are destul de mult de suferit. Însă, multe probleme pot fi prevenite din timp!
Dana Bratu, medic dermatolog specialist, a vorbit în cadrul emisiunii “Dimineața cu noi” de la Kanal D, despre schimbările pielii în timpul sarcinii.
Transformările de care viitoarea mămica are parte
Pielea unei femei gravide este supusă unui stres maxim, datorită vergeturilor inestetice, efectul hormonilor de sarcină care tind să usuce pielea, să producă iritații sau mâncărimi. Specialista a vorbit despre faptul că în timpul sarcinii vor apărea vergeturi, în special la nivelul abdomenului, sânilor, brațelor, feselor și coapselor, melasmă, mai exact niște mici pete localizate la nivelul feței, de căderea excesivă a părului și bineînțeles, de apariția acneei.
Citeste si: Care sunt alimentele care provoaca acneea. „Acei conservanți au efect proinflamator”
“Din primele săptămâni de sarcină ne confruntăm cu melasmă. Până la 70% din femeile însărcinate dezvoltă aceasta mască gravidică, mă refer aici la pete hiperpigmentare, localizate în mod special la nivelul feței, dar și în jurul areolelor sau abdomenului, acea linie albă. Nu trebuie să fim extrem de îngrijorate dar, nici să neglijăm deoarece această melasmă post sarcină este mai greu de tratat.
Mâncărimile din cauza pielii uscate
De asemenea, vor apărea mâncărimi în al treilea trimestru de sarcină, semănând cu niște bubițe roșiatice în zonele vergeturilor. Însă, dacă se vor folosi creme și loțiuni din timp, șansele de dezvoltare a papulelor urticariene vor fi foarte mici.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
“În mod special în al treilea trimestru de sarcină, atunci când capacitatea elastică a pielii este forțată la maxim, putem să dezvoltăm papule urticariene. Sunt afecțiuni ca niște bubițe roșiatice, localizate chiar pe zonele de vergeturi. Din păcate mâncărimea este foarte intensă, însă putem folosi anumite loțiuni mentolate, și dermatocorticoizi, pe termen foarte scurt. Cu cât bariera epidermică este mai integră, cu cât folosim mai mult creme și loțiuni în primele săptămâni de sarcină, avem șanse mai puține să dezvoltăm aceste papule urticariene spre finalul sarcinii”, a mai precizat ea.
Citeste si: Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață. ,,Este foarte simplu”
Creme aplicate după naștere
Mai mult decât atât, prevenția vergeturilor nu va avea o eficiență de 100%, dacă acestea sunt genetice. Specialista a vorbit despre faptul că, după alăptare, mămicile pot opta pentru tratamente laser, precum laserul vascular pentru leziunile roșii, și laserul Co2 pentru vergeturile albe. Așadar, există mai multe soluții, cu cât mămicile se vor prezenta mai repede la medic.
“Vergeturile au o predispoziție genetică, deci nu le putem preveni 100%. Odată ce au apărut, avem la dispoziție creme și soluții pe care le putem aplica atât în sarcină, cât și în perioada alăptării, iar după alăptare ne putem adresa medicului dermatolog pentru că se pot face tratamente laser. Spre exemplu, laser vascular pentru leziunile roșii, și laser Co2 pentru vergeturile albe. Soluții sunt, cu cât ne prezentăm cât mai repede la medic, cu atât avem șanse mai mari de rezoluție completă”, a spus ea, în cadrul emisiunii.
Citeste si: Este bun sau nu peelingul chimic. „La peelingurile profunde, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase”
Citeste si: Accesorii pentru dormit care te vor ajuta să îți menții frumusețea
Ne afectează sau nu retenția de apă
În încheiere, medicul dermatolog specialist a vorbit despre retenția de apă, și despre cum aceasta poate afecta pielea, în special la nivelul membrelor. Majoritatea graviduțelor se vor confrunta cu varice, pe care majoritatea tind să le păstreze, în locul prevenției din timp.
“Sigur că da, retenția de apă localizată mai ales la nivelul membrelor, poate să ducă și la dilatații vasculare. Foarte multe mămici se confruntă cu varice, acele vinișoare pe care tindem să le păstrăm și după ce am născut. Este indicat ca în timpul sarcinii sau nu stați foarte mult în picioare, putând să purtați anumite șosete, cum sunt cele de contenție elastică”