Tot mai multe rapoarte publicate in ultimii ani, arata ca oamenii sunt singurele mamifere care continua sa bea lapte si dupa perioada prunciei, si ca de fapt exista multe alte surse de nutritie mai eficiente pentru dezvoltarea unor oase sanatoase.
Un studiu recent publicat in The BMJ (initial Revista Medicala Britanica, actual o revista internationala medicala) sustine aceasta teorie, sustinand ca de fapt consumul de lapte nu previne fracturile, asociate deseori cu osteoporoza, o afectiune a oaselor care face ca acestea sa se fractureze cu usurinta, si care afecteaza, numai in America de exemplu, peste 40 de milioane de oameni.
Cercetatorii din Suedia, una dintre tarile in care se consuma cea mai mare cantitate de produse lactate pe cap de locuitor, au analizat stilul de viata si dieta a peste 100,000 de suedezi, din 1987 si pana la moartea acestora, sau pana in 31 Dec 2010.
Rezultatele au aratat ca un consum regulat de lapte nu reduce fracturile oaselor, iar cei ce au consumat lapte au fost predispusi la o moarte mai timpurie decat cei ce au consumat mai putin lapte sau chiar deloc.
Nu numai ca rezultatele studiului distrug mitul conform caruia consumul de lapte previne fracturile, dimpotriva, dar cu cat mai mult lapte au consumat femeile, cu atat mai multe fracturi au suferit acestea.
Consumatorii de lapte au prezentat cu 93% mai multe sanse de a muri inaintea celorlalti participanti. Cei care consumau cel putin trei pahare de lapte pe zi au prezentat cu 90% mai multe riscuri de a muri de o boala cardiovasculara si cu 44% mai multe riscuri de a muri de cancer, in comparatie cu femeile care consumau doar un pahar de lapte pe zi.
Riscul de moarte prematura este asociata cu D-galactoza, un compus produs de corp in timpul procesului de descompunere a zaharului din lapte. Studii anterioare arata ca expunerea cronica la acest nutrient induce “deteriorare prin stres oxidativ, inflamatie cronica, neurodegenerare, raspuns imunitar intarziat si modificari la nivelul transcrierii genetice,” spun oamenii de stiinta.
D-galactoza este cunoscuta pentru faptul ca mimeaza efectele de imbatranire.
Sursa: Viataverdeviu.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro