Insolația. Cauze, simptome și măsuri de prim ajutor pentru protejarea sănătății tale!

Când faci insolație ce trebuie să faci

Sezonul estival vine cu distracție și relaxare, însă și cu evenimente nefericite, din cauza soarelui. Indiferent că suntem la mare, piscină sau chiar în propriul oraș, razele puternice ale soarelui pot să ne cauzeze insolație.

Descoperă în rândurile de mai jos care sunt simptomele acestei afecțiuni, dar și măsurile de ajutor la care putem apela, explicate de medicul pediatru Carmen Pavelescu!

Muta-te într-un loc umbros și răcoros

Simptomele insolației [Sursa foto: Freepik]

În perioada verii, în special atunci când ne aflăm la mare, ne expunem excesiv la soare și acesta ne poate oferi o mulțime de dezavantaje, precum insolația.

„Insolația este o problemă cauzată de soare. Soarele ne dă pe lângă lumină, căldură și radiațiile UVA, UVB, UVC.

Insolația la copii se manifestă printr-un șir de reacții, care nu apar de la început. Părintele o să observe arsurile solare și pe măsură ce trece timpul, apare durerea, usturimea și o să înceapă greața, vărsăturile, apare și febra. Pentru copii situația este mai gravă.”, a mărturisit doctorul.

În cazul în care te expui la soare la orele de vârf, alege să stai sub o umbrelă. Totuși, dacă ești nevoit să ieși din casă pe stradă, atunci când soarele bate foarte tare, alege să stai într-un loc răcoros și umbros.

Hidratează-te

Cauzele insolației [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce efect are soarele asupra organismului uman. Beneficii vitale și precauții necesare pentru protecția pielii și sănătății generale!

Atunci când temperaturile sunt ridicate este esențial să ne menținem corpul hidratat. Bea cât mai multă apă pe timpul zilei și evită băuturile fierbinți, precum cafeaua sau ceaiul, sau cele cu foarte mult zahăr. De asemenea, este esențial să reduci consumul de alcool, deoarece va intensifica stările de amețeală pe care le poți simți în cazul unei insolații.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Scoate hainele în exces

Materialele hainelor sunt foarte importante vara. Evită să ai haine inutile și în plus pe tine. De asemenea, alege materiale cât mai ușoare și lejere, precum inul sau chiar haine cu protecție UV.

„Este ok să folosiți haine cu protecție UV, pentru că întotdeauna când vrem să protejăm organismul vom folosi haine cât mai largi, ca să nu pătrundă razelor solare să pătrundă în ele. Trebuie atenționat că și cărucioarele, care chiar dacă au acele protecții UV, chiar și umbrela de plajă, să știți că 50% din efectul nociv este filtrat, restul trece prin aceste materiale.”, a declarat specialistul.

Protecția solară este indispensabilă în vacanță, însă produsul pe care îl alegi trebuie să fie cât mai potrivit nevoilor tale. Este recomandat ca adulții să achiziționeze creme solare rezistente la apă pentru copii. Mai mult, protecția solară trebuie reaplicată într-un interval de maxim 2 ore, pentru a evita arsurile nedorite.

Cum se manifestă insolația la copii [Sursa foto: Freepik]

„Dacă vorbim de o persoană care are alergii, nu vom merge pe produse chimice. Avem varianta minerală sau fizică, în care aceste produse rămân ca o peliculă pe suprafața pielii și o să reflecte razele de soare. Se recomandă produsele rezistente la apă, reaplicare în funcție și de recomandările de pe flaconul respectiv.”, a povestit doctorul specialist.

Evită activitățile fizice intense

Chiar dacă sportul este extrem de benefic, alege să faci mișcare afară atunci când nu bate soarele așa tare, fie dimineața până în ora 9, sau seara după ora 19.

Călătorește însoțit

Ce să faci dacă ai insolație [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citește și: Crema de protecție solară pentru copii. Ghid complet pentru utilizarea eficientă a cremei de protecție solară în rândul copiilor!

Pentru a fi în siguranță, evită să mergi singur pe plajă sau să faci călătorii obositoare, prin soare, de unul singur. Este recomandat ca întotdeauna să fii însoțit, pentru e beneficia de ajutor.

Capul trebuie întotdeauna ferit de razele solare cu o pălărie sau o șapcă, însă este important de știut că aceste accesorii nu ne pot feri în totalitate de efectele nocive ale soarelui.

„Nu vom sta cu pălăria pe cap în soarele direct, în ideea că ne va proteja de insolație, pentru că nu se va întâmpla lucrul acesta. Dacă obținem 5 arsuri solare până în 20 de ani, crește riscul apariției cancerului de piele cu 80%.”, a declarat Carmen Pavelescu.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

 

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Cum aplici SPF peste machiaj. Frumusețe și sănătate în același timp!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat