Atunci cand vine vorba despre reglarea temperaturii, corpul tau face o treaba destul de buna.
Insa o combinatie de caldura, transpiratie puternica si deshidratare poate sa dea peste cap sistemul de racire al organismului si sa-ti faca temperatura corpului sa ajunga la un nivel periculos.
Atunci cand temperatura corpului depaseste 40 de grade esti in pericol mare de a face insolatie. Daca nu faci ceva urgent, iti poti deteriora iremediabil muschii, vasele de sange si creierul.
Semnele insolatiei incep brusc si cuprind slabiciune musculara, ameteala, greata si ingrijorare. Poti avea dureri de cap si un puls crescut. Daca incepi sa te simti astfel, gaseste un loc racoros si incepe imediat hidratarea.
Pentru a preveni insolatia, incearca sa poti haine in culori deschise si din materiale care iti lasa pielea sa respire. Evita exercitiile fizice in perioada calduroasa a zilei. Daca esti nevoita sa le faci, fa pauze frecvente si bea multe lichide reci.
Daca simti ca incepi sa te incalzesti prea rau, apeleaza la apa rece. Aplicata pe piele, aceasta iti poate scadea temperatura corpului.
Daca iei medicamente diuretice,pentru tensiune, alergie, tuse, raceala sau laxative, trebuie sa ai mare grija. Acestea scad abilitatea corpului tau de a-si regula temperatura.
Evita alcoolul cat de multi poti. Acesta te deshidrateaza si te expune la insolatie. Intai hidrateaza-te si apoi bea alcool.
Daca faci totusi insolatie, stai departe de caldura timp de o saptamana. Esti extrem de vulnerabila in aceasta perioada.
Sursa: prevention.com
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro