Cercetatorii sunt optimisti ca testele cu insulina "inteligenta", care este utilizata in mai multe studii, vor revolutiona modul in care este tratat diabetul, pacientii urmand sa primeasca o singura doza de insulina, care se va activa cand organismul va avea nevoie de ea, informeaza bbc.com.
In locul testelor sangvine repetate si al injectiilor de-a lungul zilei pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange, o singura doza de insulina "inteligenta" va circula prin organism si se va activa cand este nevoie. Studiile pe animale arata ca tehnologia este functionala, cel putin in cazul soarecilor.
Oamenii de stiinta planuiesc sa inceapa testele pe pacienti umani, potrivit revistei stiintifice PNAS. Expertii avertizeaza insa ca va fi nevoie de ani de testatre inainte ca tratamentul sa devina o realitate pentru pacienti.
Persoanele care sufera de diabet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza propria insulină din organism, depind de injectii cu insulina pentru a-si mentine starea de sanatate normala. Fara aceste injectii, nivelul de zahar din sange poate atinge niveluri foarte ridicate.
Insa injectarea de insulina poate duce la scaderea periculoasa a nivelului de zahar din sange, astfel ca persoanele cu diabet de tip I trebuie sa isi verifice in mod regulat glicemia, pentru a se asigura ca aceasta se incadreaza intre valorile normale.
Expertii in diabet cauta de foarte mult timp moduri de a usura controlarea glicemiei si de a o face mai accesibila pacientilor, iar aici intervine insulina "inteligenta".
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cercetatorii dezvolta cateva tipuri diferite de insulina "inteligenta", dar toate sunt realizate in asa fel incat sa se activeze cand nivelul glicemiei este prea ridicat si sa se dezactiveze cand glicemia revine la normal.
Doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testeaza o astfel de insulina inteligenta pe care a dezvoltat-o in laborator alaturi de colegii sai. Este vorba despre o versiune modificata chimic a insulinei obisnuite, cu timp lung de actiune.
Varianta lui Chou contine un set suplimentar de molecule lipite la capatul care uneste insulina de proteinele care circula in sange. Atat timp cat este atasata de proteinele din sange, insulina este dezactivata.
Cand nivelul de zahar din sange creste, insulina inteligenta se activeaza- glucoza se leaga de insulina si o face sa actioneze."Scopul meu este sa fac viata diabeticilor mai usoara si mai sigura. Este un pas inainte important in ceea ce priveste terapia cu insulina", a declarat cercetatorul Danny Chou.
"Pentru multi oameni care traiesc cu diabet de tip I, obtinerea nivelului bun al glicemiei este o lupta zilnica.
"O
Diabetul poate fi de doua feluri: de tip I si de tip II. In cazul diabetului de tip I, care reprezinta circa 10% din toate cazurile de diabet, sistemul imunitar al organismului distruge celulele care produc insulina.
Diabetul de tip II apare atunci cand organismul fie nu produce destula insulina, fie celulele nu reactioneaza la ea.Tratamentul cu insulina este necesar intotdeauna in cazul diabetului de tip I, in timp ce persoanele cu diabet de tip II isi pot controla nivelul glicemiei printr-o dieta sanatoasa, un program de exercitii si monitorizarea nivelului de zahar din sange.
Sursa: www.descopera.ro