Am cunoscut-o pe Marga Balan la un curs de pilates la care am ras mult si ne-am simtit acasa. Apoi ne-am dorit sa o cunoastem mai bine.
Printre orele de la Scoala de Pilates, facturi si copil, Marga si-a facut timp sa ne raspunda la cateva intrebari si ne-a dat cateva sfaturi esentiale. Va invitam sa cititi un interviu din care cu siguranta toate avem ceva de invatat.
1. Pentru inceput, vrem sa aflam cine este Marga Balan!
Sunt antrenor de pilates. Fondatoarea Scolii de Pilates Marga Balan si lector la Federatia Romana Sportul pentru Toti.
Sustin prezenta in actul miscarii, echilibrul si controlul. Cred ca acestea sunt energiile de care avem nevoie pentru a ajunge la constientizare, primul pas spre obtinerea rezultatelor si a performantei.
2. Cum ti-a venit ideea sa pui bazele primei scoli de pilates 360 din Romania?
Cumva, orice am face, ne lovim de lipsa timpului si de conectarea cu sinele.
In sute de ore de antrenament ca antrenor de pilates, mi-au trecut prin mana sute de oameni, fiecare cu povestea sa, cu nemultumirile sau din contra cu fericirile sale.
Majoritatea, dincolo de un corp tonifiat sau de kilograme mai putine, cauta fericirea si armonia. Si, in cele mai multe cazuri, pe langa exercitiile fizice de control din Pilatesul clasic, antrenamentele integreaza si exercitii de constientizare prin respiratie, echilibru, centrare pe corpul nostru si pe momentul aici si acum si,
I-am zis Pilates 360 pentru ca te poarta prin toate zonele personale de echilibrare si te “forteaza” sa fii prezent in miscare, sa fii constient de corpul tau atunci cand lucrezi.
Programul l-am adaptat atat pentru amatori cat si pentru profesionisti.
In cadrul Scolii de Pilates, unde formam instructori autorizati de Pilates, conceptul de Pilates 360 e imbogatit prin cunostintele de anatomie, nutritie, psihologia sportivului iar pilatesul clasic este readaptat la nevoile omului modern – constientizarea de sine si prezenta, implicarea in miscarea.
3. De ce sloganul "Inalti, frumosi, plini de iubire?".
Postura in sport, ca de altfel in viata, e vitala. Corect, o persoana, in pozitie verticala, tine spatele drept, pieptul deschis, barbia paralela cu solul, pregatita de actiune dar si relaxata.
Inalti, frumosi, plini de iubire sugereaza postura ideala pe care e bine sa o avem in viata, cea de invingator. Inalti e aspiratia spre ideal, frumosi reprezinta grija pentru noi, iubirea inseamna grija pentru ceilalti.
4. Care este exercitiul tau preferat de yoga/pilates?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Imi place foarte mult combinatia de miscari ce presupune contractie simultana a mai multor grupe musculare, in mai multe planuri si directii, de intensitati diferite combinate cu elemente de tip stretching si relaxare, integrate pe o respiratie constientizata.
De exemplu, sprijin pe brate (pozitie de pregatire pentru flotare) cu intoarceri in lateral, cu sprijin pe un brat si revenire in pozitia initiala. Putem integra si un element de relaxare: fesieri-genunchi. Desi pare banala, aceasta pozitie lucreaza intreaga musculatura.
5. Ce face Marga Balan cand nu este in sala de antrenament?
Incearca sa creasca Scoala de Pilates, unde formeaza instructori autorizati de Pilates. Plateste facturi, face cumparaturi, isi creste copilul. Sunt parte din univers dupa cum veziJ.
6. Cum reusesti sa-ti conectezi mintea cu trupul?
Incerc sa calibrez activitatea de orice tip, dinamica sociala cu antrenamentele. Fac pilates si yoga pentru conectare, masaj pentru relaxare. Uneori, cand zilele sunt agitate, e foarte posibil sa nu iasa insa e important sa persistam. Cand meseria e o pasiune iti iese, dar poate sa nu.
7. Stim ca pe langa sport, o dieta sanatoasa este foarte importanta! Cat de multi respecti tu aceasta regula? Ce mananci zilnic?
Am un ritual de la care nu ma abat: dimineata, pe stomacul gol, un pahar de apa alcalina in care storc o jumatate de lamaie si pun un varf de bicarbonat de sodiu. Alcalinizeaza organismul (deci functioneaza corect si normal), ajută tranzitul intestinal şi ne dă o stare generală de bine, o senzaţie de uşorJ. Incercati-l.
8. Ce le sfatuiesti pe fetele care si-ar dori sa inceapa o astfel de activitate, dar inca nu sunt decise?
Toti ne dorim sa fim frumosi si sanatosi dar e bine sa si facem ceva in sensul acesta – nu mai amana! Acorda-ti timp! Devin-o o prioritate!
Să isi ia inima în dinţi şi să înceapă. Am prietene pe care le chem la antrenamente şi îmi spun: întâi să slăbesc. Doar în cazurile extreme vorbim de această abordare. Important e să începi acum. Restul, dacă insisţi, vine de la sine.
9. Ritmul vietii noastre a inceput sa fie unul extrem de alert. Ce fel de exercitii ne recomanzi sa facem daca nu avem timp sa trecem pe la sala?
Ideal e sa le determinam sa inceapa sa lucreze organizat. Atunci se vad rezultatele cel mai rapid.
Dar, ca sa inceapa de undeva, le recomand regula de aur: sa faca trei pozitii pentru sport “k fetele” ocupate si sa repete pana la 15 minute cu pauza.
Ca sa lucram organismul, sangele trebuie sa circule de sus pana jos. In 15 minute de incalzire serioasa, acest lucru se intampla: 8 minute de alergare usoara, ulterior localizarea zonei pe o vor lucrata (abdomen sau fandari). Un exemplu de combinatie ar fi:
Pozitia 1: culcat pe spate, genunchii indoiti, talpile pe sol, mainile cu fata palmara pe sol.
Tehnica: se contracta perineul, se expira cu scobirea abdomenului si se ridica bazinul de pe sol, pana la momentul in care devine o punte intre coapse si trunchi: se mentine pozitia 15 secunde.
Pozitia 2: un exerciţiu pentru deschiderea toracelui şi umerilor. Asezat, cu sprijin pe talpi, (genunchii flectati) si pe palme.
Tehnica: se contracta perineul, se expira cu scobirea abdomenului si se ridica bazinul de pe sol, pana la momentul in care devine o punte intre coapse si trunchi, simultan. Se mentine 15 secunde.
Pozitie 3: culcat pe spate, genunchii indoiti, talpile pe sol, mainile incrucisate pe umeri.
Tehnica: se contracta perineul, se expira cu scobirea abdomenului si se ridica bazinul de pe sol, pana la momentul in care devine o punte intre coapse si trunchi, simultan, cu extensia unui genunchi. Se mentine pozitia 15 secunde. Se executa si cu extensia genunchiului opus.
10. Pentru doritoare, spune-ne unde si cum poti fi contactata?
Ma gasiti pe pagina de Facebook a Scolii de Pilates https://www.facebook.com/scoaladepilates si in curand pe siteul oficial scoaladepilates.ro