In cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati.
Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, insa in cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.
Eliminarea toxinelor din organism
De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g intr-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu inghitituri repetate apa rece sarata.
Interventia medicala de urgenta in cazul intoxicatiei cu ciuperci
In cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie), simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul in acest timp, in mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut in intestin.
In cazul intoxicatiei cu aceste specii, denumita si intoxicatie de tip phalloidian, trebuie chemat imediat medicul, acesta facandu-i bolnavului injectii intravenoase cu un litru de ser fiziologic, pentru a dilua toxinele intrate in sange. Acestea se elimina apoi prin urina. Se fac frectii cu alcool camforat sau otet, eter sau amoniac si se fac frectii cu una din aceste substante.
Calmantele recomandate sunt: bromura de potasiu sau de sodiu, iar depresia si somnolenta se vor trata cu cafea sau ceai si apoi cu eter (4-5 picaturi la 100 ml de apa).
Citeste continuarea pe: www.csid.ro