Intoxicatia cu ciuperci: masuri urgente de prim ajutor

Intoxicatia cu ciuperci: masuri urgente de prim ajutor

In cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati.

Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, insa in cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

Eliminarea toxinelor din organism

De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala. In cazul intoxicatiei cu unele ciuperci – Palaria sarpelui-Muscarita, Buretele pestrit sau Buretele panterei, Buretele viperei – daca lipseste asistenta unui medic, se administreaza bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. Impreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g intr-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu inghitituri repetate apa rece sarata.

De asemenea, se recomanda cafea si ceai, care au o actiune stimulenta asupra organismului, combatand somnolenta. Sunt contraindicate bauturile alcoolice. La intoxicatia muscariniana, tratamentul se rezuma la purgative si calmante.

Interventia medicala de urgenta in cazul intoxicatiei cu ciuperci

In cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie), simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul in acest timp, in mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut in intestin. De aceea, vomitarile ce s-ar produce sunt daunatoare caci ele nu contribuie decat la iritarea stomacului, intensificarea durerilor si la obosirea bolnavului.

In cazul intoxicatiei cu aceste specii, denumita si intoxicatie de tip phalloidian, trebuie chemat imediat medicul, acesta facandu-i bolnavului injectii intravenoase cu un litru de ser fiziologic, pentru a dilua toxinele intrate in sange. Acestea se elimina apoi prin urina. Se fac frectii cu alcool camforat sau otet, eter sau amoniac si se fac frectii cu una din aceste substante.

Calmantele recomandate sunt: bromura de potasiu sau de sodiu, iar depresia si somnolenta se vor trata cu cafea sau ceai si apoi cu eter (4-5 picaturi la 100 ml de apa).
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină