Cu siguranta, multi dintre noi ne aducem cu drag aminte acele momente in care, atunci cand eram mici, o vedeam pe bunica realizand celebrul sapun de casa, iar noi misunam prin jurul ei, adresandu-i mereu intrebari despre ceea ce facea acolo, in cazan.
Bunicutele noastre obisnuiau sa faca sapunul din soda caustica, grasimi naturale si plante uscate, pentru a mirosi frumos.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a face traditionalul sapun de casa, sunt:
- soda caustica (de preferat, sub forma de fulgi): 4 kg;
- untura de porc: 10 kg;
- sare grunjoasa: 500 g;
- crengute de menta (proaspete sau uscate);
- frunze de pelin (uscate sau proaspete);
- galbenele;
- flori de musetel;
- plante parfumate (uscate sau proaspete);
- apa (in special, apa de ploaie, daca aveti la dispozitie, caci face mai multa spuma decat apa obisnuita): 40 de litri.
Mod
Intr-o oala de 30 de litri, trebuie sa puneti la topit, untura de porc. Dupa ce s-a topit untura, adaugati treptat: soda caustica, apa si sarea grunjoasa. Nu uitati sa opriti 500 g de soda caustica pentru cea de-a doua fierbere. Trebuie sa fiti foarte atente, caci se umfla foarte repede. Incepand cu acel moment, dupa ce ati amestecat, trebuie sa dati focul la mic.
Cand ati vazut ca a inceput sa fiarba acea compozitie, puteti incepe sa adaugati plantele, pentru a se putea dizolva si ele in soda si untura.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Daca vedeti ca acel amestec a inceput sa semene cu o maioneza mai groasa, decat de obicei, incepeti prin a elimina partea de sus, si o puteti pune intr-o alta oala.
Ceea ce ramane, este soda lichida, care trebuie lasata sa se limpezeasca. Deseurile se vor putea inlatura. In cazul in care nu stiati, soda caustica este foarte periculoasa, pentru ca poate arde pielea. Asa ca, aveti mare grija, sa nu va ardeti!Acum, oala de 30 de litri in care ati fiert prima compozitie, trebuie spalata, pentru a se putea pune la fiert iarasi, toata acea compozitie adunata, impreuna cu soda lichida.
Si acest amestec se amesteca permanent. In momentul in care vedeti ca sapunul s-a inchegat putin, sa stiti ca sapunul a fost fiert suficient.Acum, stingeti focul, lasand sapunul sa se raceasca timp de o ora. Apoi, amestecati adaugand restul de soda solida, pana cand se omogenizeaza, si lasati-l sa se raceasca, dupa care, puteti incepe sa il taiati cum doriti dumneavoastra, punandu-l pe urma, la racit.
Toate sapunurile acestea obtinute natural, pot fi folosite timp de doua-trei luni, de la fabricare.
Puteti realiza sapunuri cu orice parfumuri va doriti, putand alege orice tip de ulei aromatizant preferat. Pe langa toate aceste ingrediente, puteti adauga glicerina, cu rol in hidratarea pielii, si sulf, care este antibacterian si curativ.
In acest mod, puteti obtine sapunuri terapeutice.
Pentru a putea obtine un sapun cu efecte calmante, puteti pune in compozitie, tarate si miere.
Pe langa aceasta reteta traditionala, poate fi folosita si reteta moderna, care presupune un timp mai putin de realizare.
Sursa: YVE.ro