Multe, nenumarate discutii de pe forumurile de nutritie, se invart in jurul ideii de “gratar sanatos”.
Exista un curent intreg care sustine ca nu e bine sa frigi carnea direct deasupra jarului sau a flacarii, intrucat grasimea scursa din carne se intoarce pe friptura sub forma unui fum care contine elemente nesanatoase.
In lipsa unui laborator si a cunostintelor de specialitate care sa-mi permita sa combat afirmatii de felul acesta, pot spune ca speranta nu-i pierduta, nu atata timp cat exista un procedeu de gatire pe gratar care se cheama “la caldura indirecta”.
Ce presupune acest lucru? Presupune ca odata incinsi carbunii si odata incins gratarul, folosind un vatrai sau doua tavi construite special, muti carbunii intr-o parte sau alta a recipientului care-i contine, asezand carnea deasupra locului ramas gol. Ea se va gati de la caldura degajata de carbuni. Sigur, pentru asta e bine ca gratarul sa fie echipat cu capac.
Acelasi lucru e valabil si la gratarele alimentate cu gaz, care au de obicei doua sau trei arzatoare: dupa ce e incins gratarul, stingi un arzator si asezi carnea deasupra lui, urmand ca ea sa se gateasca de la caldura degajata de arzatorul functional. Practic, e destul de simplu sa scapi de griji, sau macar sa le diminuezi, fara a pierde savoarea fripturilor la gratar.
Sursa: gurmandapetit.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro